1515
Annons

Migration och kriminalitet lyfts i partiledardebatt

Regeringen får mycket kritik för att inte ta itu med migration, integration och grov kriminalitet i riksdagens partiledardebatt.

”Socialdemokraterna tappar kontrollen”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fyller på och pratar om ”misslyckandets hårda verklighet”.

” Otryggheten skär som en kniv mellan landsändar, genom städer, genom samhällen”, säger Åkesson och lägger till att regeringens budget är ”ett slag i ansiktet” på kommuner som går på knäna.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) var dock först upp i talarstolen. De beskrev situationen i Sverige på helt olika sätt.

”Jag är allvarligt oroad. För Sverige har stora problem och medan problemen växer så tappar Socialdemokraterna kontrollen. Först över Sverige och sedan över själva regeringen”, säger Kristersson.

Han pekar på att vice statsminister Isabella Lövin (MP) ”öppet tillrättavisat” Löfven om regeringens migrationspolitik.

Moderatledaren tog upp en växande arbetslöshet, kriminaliteten och en ”ohållbar” invandringspolitik som Sveriges problem. Kristersson varnade för att samhällskontraktet mellan medborgare och staten är hotat.

” Nu måste vi se till att de som kommer till Sverige också kommer in i samhället. En förutsättning är minskad invandring nu”, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven inledde partiledardebatten med att tala om värderingarna som byggt Sverige starkt.

” Människor lever sina liv, gör sin plikt och kräver sin rätt”, säger Löfven.

Statsministern gjorde en poäng av att samma värderingar som byggt Sverige starkt måste gälla också i dag. Stora satsningar på vård, skola och omsorg och kamp mot de ekonomiska klyftorna

”Vi ska lösa problemen med nya metoder men med samma inställning. Vi gör det gemensamt, ingen ska lämnas efter”, säger Löfven.

”Men mot det gemensamma samhällsbygget har alltid stått idéer om att ensam är stark. När jag läst de borgerligas budgetmotioner så inser jag att de har samma idéer i dag som för 80 år sedan. Det här är idéer som leder till att människor blir ensamma och Sverige blir svagt”, säger Löfven.

”Vi tar ansvaret gemensamt, det är så samhällsbygget ser ut, så vår budget ser ut”.

Centerledaren Annie Lööf, som varit med och förhandlat fram budgeten för nästa år, ser visserligen problem i Sverige, men slår an en mer positiv ton. Hon lyfter fram reformer i budgeten, till exempel skattesänkningar för företag och landsbygdsbor och satsningar på miljö och klimat.

”Det gör uppenbart skillnad när det är två gröna partier som samarbetar och förhandlar budget tillsammans”, säger Lööf.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar kritik mot regeringen, C och L och deras gemensamma budget.

”Den största satsningen går till rika män i storstad”, säger Sjöstedt.

Han är också kritisk mot förslaget om att höja pensionsåldern, som snart röstas igenom i riksdagen. V kommer då att rösta nej, eftersom förslaget inte innehåller åtgärder för att stärka dem som har svårt att jobba längre.


Innehåll från Sluta GrävAnnons

Så driver markskruven från Sluta Gräv på hållbarhetsarbetet inom bygg- och energisektorn

Markskruvar kan ofta ersätta betongplintar och betongfundament inom byggsektorn. Resultatet är kraftigt minskade utsläpp av koldioxid genom en byggnads livscykel.

– Det här är en teknik som är disruptiv och som helt kommer att förändra synen på hur vi bygger hus och andra konstruktioner, säger Richard Alm, vd på företaget Sluta Gräv.

Solcellsparker har nu börjat uppföras med markskruv som fundament för att ytterligare öka hållbarheten i projektet.

Cirka 40 procent av världens koldioxidutsläpp kommer från byggnader, varav 80 procent kommer från själva byggtillfället. Behovet av ett markfundament som bidrar till minskad klimatpåverkan vid byggnation av exempelvis bullerplank, solcellsanläggningar på mark, Attefallshus och trädäck är därför stort.

Företaget Sluta Gräv har utvecklat en teknik där stora skruvar kan ersätta betongplintarna till en grund, genom att skruvas ner på tillräckligt stort djup. Ovanpå skruvarna byggs konstruktionen.

Förutom att hållfastheten och stabiliteten blir större, krävs betydligt mindre naturresurser och energi, samtidigt som det går mycket fortare och allt detta till ett betydligt lägre pris.

– Det här är ett teknikskifte. Vi brukar jämföra med hur man tidigare spikade gipsskivor och altantrall men nu istället skruvar dessa. Man har grävt plintar sedan stenåldern och nu finns en ny teknik som är bättre och billigare, säger Richard Alm.

En markskruv sänker koldioxidutsläppen med 60 procent i jämförelse med en betongplint.

Skruven från Sluta Gräv är gjord av stål

Själva skruven är tillverkad av vanligt, galvaniserat stål och finns i olika modeller beroende på vad de skall användas till samt vilka jordförhållanden som råder.

Skruven kan återanvändas flera gånger, till exempel när man river ett hus. Den dag skruven blir för sliten kan metallen återvinnas.

– Det är ett enormt steg jämfört med betongplintar. Cement återanvänds inte. Varje gång man ska bygga nytt på betongplintar, måste man ta till nya resurser från ett kalkbrott till cementen för att skapa betongen. Då är det mycket mer hållbart att använda våra markskruvar, säger han.

Utbyggnaden av förnyelsebara energikällor i Sverige går nu snabbt, bland annat i form av solcellsparker som uppförs på stora landarealer.

– Vi jobbar väldigt mycket med solcellsparker genom flera av de största svenska solcellsföretagen. För detta ändamål är markskruven idealisk då den bidrar till ökad hållbarhet och minskade utsläpp och minskad resursallokering för hela projektet, säger Richard Alm.

Om 10–15 år spår Sluta Gräv att markskruven är en ursprungsprodukt. Den

har en tydlig hållbar miljöprofil, hög skalbarhet och möter byggmarknadens, och privatpersonens, högt ställda krav på en produkt som bidrar till ökad produktivitet, är kostnadseffektiv och hållbar.

Elisabeth Lodin är PR & Kommunikationsansvarig på Sluta Gräv.

– Vi ser en byggbransch som är inne i ett stort paradigmskifte där byggföretag, om de inte har en miljöklassificerad produkt, blir bortsållade på en gång i en upphandling. Därför är det viktigt att alla aktörer tar ansvar och ställer om till ett mer hållbart och miljömässigt byggande. Vår markskruv är en del av det, avslutar hon.

Om Sluta Gräv
Sluta Gräv är Sveriges största leverantör av kostnadseffektiv markförankring via markskruvar. Sluta Grävs egenutvecklade markskruv är en modern och kostnadseffektiv markförankring som snabbt och hållbart skapar ett stabilt markfundament för stora och små byggprojekt.

Företaget är baserat i Helsingborg, och har 130 partners som är auktoriserade montörer av Sluta Grävs markskruv.

Läs mer på www.slutagrav.se

Mer från Sluta Gräv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sluta Gräv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?