ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Migration och kriminalitet lyfts i partiledardebatt

Regeringen får mycket kritik för att inte ta itu med migration, integration och grov kriminalitet i riksdagens partiledardebatt.

”Socialdemokraterna tappar kontrollen”, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fyller på och pratar om ”misslyckandets hårda verklighet”.

” Otryggheten skär som en kniv mellan landsändar, genom städer, genom samhällen”, säger Åkesson och lägger till att regeringens budget är ”ett slag i ansiktet” på kommuner som går på knäna.

Statsminister Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) var dock först upp i talarstolen. De beskrev situationen i Sverige på helt olika sätt.

”Jag är allvarligt oroad. För Sverige har stora problem och medan problemen växer så tappar Socialdemokraterna kontrollen. Först över Sverige och sedan över själva regeringen”, säger Kristersson.

Han pekar på att vice statsminister Isabella Lövin (MP) ”öppet tillrättavisat” Löfven om regeringens migrationspolitik.

Moderatledaren tog upp en växande arbetslöshet, kriminaliteten och en ”ohållbar” invandringspolitik som Sveriges problem. Kristersson varnade för att samhällskontraktet mellan medborgare och staten är hotat.

” Nu måste vi se till att de som kommer till Sverige också kommer in i samhället. En förutsättning är minskad invandring nu”, säger Kristersson.

Statsminister Stefan Löfven inledde partiledardebatten med att tala om värderingarna som byggt Sverige starkt.

” Människor lever sina liv, gör sin plikt och kräver sin rätt”, säger Löfven.

Statsministern gjorde en poäng av att samma värderingar som byggt Sverige starkt måste gälla också i dag. Stora satsningar på vård, skola och omsorg och kamp mot de ekonomiska klyftorna

”Vi ska lösa problemen med nya metoder men med samma inställning. Vi gör det gemensamt, ingen ska lämnas efter”, säger Löfven.

”Men mot det gemensamma samhällsbygget har alltid stått idéer om att ensam är stark. När jag läst de borgerligas budgetmotioner så inser jag att de har samma idéer i dag som för 80 år sedan. Det här är idéer som leder till att människor blir ensamma och Sverige blir svagt”, säger Löfven.

”Vi tar ansvaret gemensamt, det är så samhällsbygget ser ut, så vår budget ser ut”.

Centerledaren Annie Lööf, som varit med och förhandlat fram budgeten för nästa år, ser visserligen problem i Sverige, men slår an en mer positiv ton. Hon lyfter fram reformer i budgeten, till exempel skattesänkningar för företag och landsbygdsbor och satsningar på miljö och klimat.

”Det gör uppenbart skillnad när det är två gröna partier som samarbetar och förhandlar budget tillsammans”, säger Lööf.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt riktar kritik mot regeringen, C och L och deras gemensamma budget.

”Den största satsningen går till rika män i storstad”, säger Sjöstedt.

Han är också kritisk mot förslaget om att höja pensionsåldern, som snart röstas igenom i riksdagen. V kommer då att rösta nej, eftersom förslaget inte innehåller åtgärder för att stärka dem som har svårt att jobba längre.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer