Annons

Microsofts skolexpert: ”Framtidens klassrum är redan här”

Som lärare, lärarutbildare och läromedelsproducent har Joke Palmkvist gjort det mesta inom skolans värld. Nu är hon edtech-chef för Sverige på Microsoft. 

”Jag såg tidigt en enorm potential för digitala verktyg i skolsammanhang”, säger hon.

Foto:Jack Mikrut

När Joke Palmkvist tog lärarexamen 1989 stod datorerna i ett hörn av klassrummen.

”Man fick titta på dem och det sades att 'det här kommer nog att bli något, men inte just nu'”, minns hon.

Efter att ha varit såväl lärare som lärarutbildare och läromedelsproducent är hon sedan 2011 affärsområdeschef för skola och högre utbildning i Sverige på mjukvarujätten Microsoft.

Ett led i arbetet är att tillsammans med sex kollegor att sprida kunskap om it och lärande.

”Vi driver nätverk med lärare. Vi träffas och försöker inspirera och visa hur man skulle kunna jobba”, säger hon.

Om hon jämför dagens skolor med de hon undervisade i som nyutexaminerad lärare för 30 år sedan har det såklart hänt mycket med tekniken.

”Framtidens klassrum är redan här. Det försöker jag och mina medarbetare berätta om”, säger hon.

Steget över från katedern till ett av världens största teknikbolag tog hon dels för att det innebar en personlig utmaning, men också för att det gav en möjlighet att påverka fler:

”Jag såg tidigt en enorm potential för digitala verktyg i skolsammanhang. Det här kan låta kaxigt, men jag tyckte att både Microsoft och Adobe, där jag jobbade tidigare, behövde hjälp att få ut dem till en relevant grupp.”

Hur då?

”Den som förstår verksamheten kan prata med skolorna och vara ett gränssnitt. Jag är fortfarande engagerad i skolfrågor, följer debatten och tycker att lärare är det viktigaste yrket som finns.”

Något som har hänt de senaste 3-4 åren är att skolorna har blivit allt duktigare som beställare, konstaterar Joke Palmkvist:

”Vi har en allt mer sofistikerad diskussion. Fokus ligger på den pedagogiska verksamheten snarare än, som förr, på att varje elev ska ha en dator.”

Nästa steg i den här utvecklingen är att skolorna får en it-miljö som hänger ihop, menar hon:

”Då köper man inte en lösning för ett problem i taget utan sammanfogar dem till en helhet.”

Som lärare i grunden ser hon egentligen inget egenvärde i teknik i klassrummet. Den ska tillföra något för att ha ett existensberättigande:

”Tillför det någonting om man har en app som låtsas bläddra i en bok och en röst läser upp texten? Nej, det tycker jag inte. Då kan läraren göra det bättre.”

Hon tror heller inte att tekniken framöver kommer att kunna ersätta lärare. Men däremot kan deras uppgifter förändras:

”Rollen som överförare av kunskap kan vi fundera på om den kanske ska tonas ned. Men läraren som ger feedback, coachar och ger möjligheter - det finns alltid kvar”, säger hon.

Hur har synen på edtech förändrats på Microsoft sedan du kom in 2011?

”Satya Nadella, som blev vd 2014, är väldigt engagerad i allas rätt till utbildning och det har påverkat. Det är fler som jobbar med edtech nu och det har lett till flera uppköp av edtech-lösningar”, säger hon och tar upp fjolårets köp av den amerikanska edtech-appen Flipgrid, med 20 miljoner användare, som ett exempel.

Joke Palmkvist betonar vikten av att lokalanpassa edtech-produkter eftersom olika länder inte bara olika läroplaner utan även olika undervisningstraditioner.

”Amerikanska lärare tycker om att mäta. I Sverige har vi mer behov av att de de digitala verktygen också ska stötta än vad man har i USA.”

Mjukvarujättens just nu bäst säljande edtech-produkt i Sverige är Slack-utmanaren Teams, som kan fungera både som en skrivbok och ett bibliotek när den anpassas för skolan, enligt Joke Palmkvist.

Dessutom händer det mycket edtech-relaterat på Microsoft även utanför skolans värld, säger affärsområdeschefen.

Bland annat erbjuds förstorad text, uppläsning av text och grammatiska förklaringar i många program, däribland Office-paketet.

”I den gamla trotjänaren Powerpoint kan man till exempel få hjälp av en coach när man gör sin presentation”, säger hon.


Fakta:

Namn: Joke Palmkvist
Gör: Affärsområdeschef skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.
Utbildning: Lärare i svenska och engelska. 

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera