Annons

Microsoft snuvar Amazon på kontrakt – Trump kan ha påverkat

Teknikjätten Microsoft snuvar rivalen Amazon på ett jättekontrakt för molntjänster till USA:s försvarsmakt. Donald Trump kan ha haft ett finger med i spelet.

Donald Trump.
Donald Trump.

Kontraktet på molntjänster gäller i tio år, och ska se till att de olika försvarsgrenarna kan dela information i ett gemensamt system som kan genomsökas i realtid med hjälp av artificiell intelligens.

Kontraktet uppges vara värt omkring 10 miljarder dollar, närmare 100 miljarder kronor, och Amazon har ansetts vara favoriten till att ta hem det.

Microsofts aktie steg 0,6 procent i fredagens handel i New York men bolaget kan inte jubla riktigt än. Amazon kan komma att överklaga kontraktet, uppger nyhetsbyrån Bloomberg som hänvisar till en källa. Även Oracle har ifrågasatt upphandlingen. 

Enligt amerikanska medier kan president Donald Trump påverkat valet av tekniklevererantör till amerikanska försvaret. 

Presidenten är på kant med Amazons storägare Jeff Bezos, som också äger tidningen Washington Post som kommit med många graverande avslöjanden om Trumps administration. Donad Trump har också anklagat tidningen för att behandla honom orättvist. 

Enligt en ny bok, skriven av en medarbetare till förre försvarsministern Jim Mattis, ska Donald Trump sagt att Amazon kunde dra åt helvete och att Mattis skulle stänga ute teknikjätten från upphandlingen.

Jim Mattis ska inte följt presidentens uppmaning. Den förre försvarsministern har också kritiserat boken.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?