Microsoft-projekt ger stenkoll på var elen kommer från

Nu ska det bli möjligt för elkunderna att veta var energin kommer ifrån timme för timme.  Jättarna Vattenfall och Microsoft samarbetar för att öka transparensen i energianvändningen. 

Foto:Jeanette Hägglund

Istället för att kunna se varifrån energi kommer på årsbasis, har energijätten Vattenfall och den globala teknikjätten Microsoft MSFT 0% Dagens utveckling utvecklat en lösning, kallad 24-7-matchning, för att spåra var elkundernas energi kommer ifrån varje timme. 

Idén bakom projektet är att det ska bli ännu lättare att förstå vad det är för energi som konsumeras i exempelvis en spis eller i en fabrik. Systemet finns redan, men problematiken uppstår i att kunden endast kan få informationen på årsbasis.

Sedan i höstas testas lösningen som ett pilotprojekt på Microsoft och Vattenfalls kontor i Stockholm. Vattenfall kommer sälja tjänsten och tekniken bygger på Microsofts Azure IoT Central-plattform. Den kopplar samman data från energiproduktion från Vattenfall med mätare som läser av elförbrukningen i realtid. 

”Det man egentligen köper i dag är inte konsumtionen utan produktionen av energi – fossil eller fossilfri. Det innebär att även om du köper fossilfri energi så kan du få något annat. Med den här lösningen finns en möjlighet att kontrollera vad du faktiskt har konsumerat – om energin kommer från ett kärnkraftverk eller från vatten- eller vindkraft”, säger Daniel Akenine, nationell teknikchef på Microsoft Sverige. 

Beroende på vilken aktör som använder sig av lösningen kan den ta hjälp av informationen på olika sätt. Bland annat kan den ställa större krav på leverantören för leverera mer fossilfritt.

Det går även att anpassa produktionen till när det finns tillräckligt med fossilfri energi. Om en aktör når toppen av sin energikonsumtion mitt på dagen och då även behöver använda fossilenergi, för den fossilfria inte räcker till. Då kan aktören flytta produktionen till en annan tidpunkt för att endast behöva använda fossilfri energi. 

”Det blir ytterligare en pusselbit man kan använda för att ta ett större ansvar för sitt eget miljöavtryck som företag”, säger Daniel Akenine.

Testerna av lösningen fortsätter en bit in på 2020 för att sedan erbjudas till kunder.  

”Den första kunden, som är Microsoft, visar att det här är en viktig del i utvecklingen. Den första kunden kanske inte har så stor effekt på systemet, men vi måste börja någonstans. Det är en väldigt viktig signal att det här går att göra och om vi gör det allihop, så kommer det ge en möjlighet att skapa ett leveranssäkerhet fossilfritt energisystem”, säger Andreas Regnell, strategichef på Vattenfall.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?