Annons

Microsoft-höjdaren: 250 miljoner jobb kommer försvinna i år

Världen står inför en arbetslöshetschock när närmare 250 miljoner människor kommer att förlora sina jobb i år, varnar teknikjätten Microsofts ordförande Brad Smith i en intervju med BBC.

Arbetskraften behöver få nya färdigheter och kompetenser för att kunna behålla sina jobb i takt med att digitaliseringen ökar, enligt toppchefen. 

Foto:Elaine Thompson

Microsoft offentliggjorde nyligen en plan för att utbilda 25 miljoner människor världen över. Utbildningen ska ge deltagarna nya färdigheter och certifieringar och hjälpa dem att hitta ett jobb genom plattformen Linkedin, som ingår i teknikjättens portfölj.

Brad Smith säger dock vissa delar av världen är bortom den digitala omskolningens ”räckvidd”.

”Det ligger i arbetets natur att det varierar beroende på var du befinner dig i världen. Inte alla jobb kan digitaliseras, särskilt i utvecklingsländerna”, säger Brad Smith vidare till den brittiska tv-kanalen.

Microsoft ska donera 20 miljoner dollar, motsvarande 181 miljoner kronor, till ideella organisationer samt ge tillgång till teknikjättens programvaror utan kostnad under utbildningen. BBC noterar att donationen är något liten med tanke på att Microsofts börsvärde har ökat med drygt 4.526 miljarder kronor det senaste året.

”Vi lever i en internetbaserad värld fylld av digital ojämlikhet – om vi inte gör något åt det kommer vi att förvärra alla andra ojämlikheter som vi alla oroar oss för. Detta är en uppgift som är större än ett företag eller en regering men om vi kan nå 25 miljoner människor kommer vi känna att vi gör vår del”, säger Brad Smith.

När röken lagt sig på aktiemarknaden efter vårens dramatiska börsfall står de amerikanska teknikjättarna starkare än någonsin. Fem teknikbolag utgör 20 procent av det totala börsvärdet inom det breda S&P500-indexet, skriver BBC. 

”Teknik är ett kraftfullt verktyg men det kan också vara ett vapen i fel händer. Detta är en avgörande tid, teknikbolagen har mer ansvar än någonsin tidigare”, svarar Brad Smith på frågan om teknikjättarna har blivit för stora och behöver regleras.

Brad Smith ser dock ett behov av ny lagstiftning i kombination med en ökad självreglering bland bolagen.

”För att säkerställa att tekniken används till ett bra syfte måste regeringarna gå snabbare fram med att utveckla teknikfokuserade lagar, medan teknikföretagen måste utöva viss självreglering”, säger han.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?