Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Microsoft-chefen i nytt uppdrag för att få ner arbetslösheten

Microsofts Sverigechef Hélène Barnekow och fastighetsbolaget Trianons affärsutvecklingschef Anna Heide är två av tjugotalet utvalda personer som ska hjälpa Malmö stad att hitta nya sätt att få ner arbetslösheten. Tillsammans utgör de nybildade Tillväxtkommissionen för ett inkluderande och hållbart Malmö.

Fastighetsbolaget Trianons affärsutvecklingschef Anna Heide och Microsofts Sverigechef Hélène Barnekow ska hjälpa Malmö stad hitta nya sätt att få ner arbetslösheten.
Fastighetsbolaget Trianons affärsutvecklingschef Anna Heide och Microsofts Sverigechef Hélène Barnekow ska hjälpa Malmö stad hitta nya sätt att få ner arbetslösheten.

Den höga arbetslösheten är ett avgörande hinder för att Malmö ska kunna fortsätta växa på ett hållbart sätt. Därför beslutade Malmö stad i höstas att skapa en tillväxtkommission med representanter för både akademi och näringsliv.

Kommissionens uppdrag blir att undersöka hur arbetslöshet och andra faktorer som infrastruktursatsningar påverkar tillväxten i staden. Gruppen ska också föreslå konkreta åtgärder som gör att fler får jobb.

Microsofts MSFT +1,03% Dagens utveckling Sverigechef Hélène Barnekow är en av de utvalda medlemmarna i tillväxtkommissionen. Hon menar att näringslivet måste ta sin del av ansvaret för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle.

”Du kan inte vara en ansvarsfull del av näringslivet och inte bry dig om de här frågorna. Själv har jag jobbat mycket med inkluderings- och mångfaldsfrågorna ända sedan jag hamnade i tech-branschen och i princip var enda kvinnan på alla möten. Sedan dess har jag arbetat med de flesta olika kulturer under mina år utomlands”, säger hon.

Hélène Barnekow är född och uppvuxen i Skåne och har fortsatt att besöka regionen regelbundet även efter att hon flyttade härifrån, men framför allt under de senaste åren som Sverigechef för Telia och i sin nuvarande roll på Microsoft.

”Jag har följt den fantastiska transformation som Malmö gjort. När jag pluggade på universitetet i Lund åkte vi knappt dit, men nu flockas folk i Malmö av anledningar som knappt fanns då”.

Nu hoppas hon kunna bidra till Malmös fortsatta utveckling, bland annat baserat på sina internationella erfarenheter samt kunskaper inom digitalisering, innovation och entreprenörskap.

”Jag har alltid varit engagerad i samhällsfrågor och tror att de större frågorna ska lösas genom breda samarbeten. Det var det som lockade mig när jag fick samtalet, hur de sätter samman kommissionen med personer som har olika perspektiv och bakgrund”, säger hon.

Bland de lokala näringslivsprofiler som ska ingå i tillväxtkommissionen finns Anna Heide, affärsutvecklingschef på det börsnoterade fastighetsbolaget Trianon i Malmö.

”Det som är bra med kommissionen är att den tar ett helhetsgrepp, men med starkt fokus på tillväxt, arbete och innovation. Skola och bostad är också viktiga, men om du löser arbetslösheten så får personerna både en nyckel till språket och kan hjälpa sina barn i deras skolgång och en möjlighet att betala sitt boende ur egen ficka, vilket bidrar till självständighet och inkludering i samhället”, säger hon.

Trianon arbetar sedan många år tillbaka med att vända den negativa sociala utvecklingen i utsatta områden, för öka attraktiviteten och därmed minska utflyttningen – något som på sikt även kan ge ökade värden på fastigheterna där. Anna Heide tar med sig erfarenheterna från det arbetet in i kommissionen.

”Jag har jobbat med de här frågorna dagligen i många år i våra utanförskapsområden, både i min tidigare roll på MKB och nu på Trianon där vi jobbar väldigt mycket med jobbskapande åtgärder. Så jag blir en länk mellan praktik och teori i kommissionen”, säger hon.

För två år sedan lånade Trianon upp 400 miljoner kronor genom en socialt hållbar obligation, som ett sätt att finansiera sociala insatser i bostadsområdena. Intresset från finansmarknaden var större än förväntat för obligationen, som bland annat har som mål att öka andelen sysselsatta.

”Det häftigaste är när du kan koppla ihop den sociala hållbarheten med bolagets affär. Tre av punkterna i vår obligation är jobbskapande åtgärder för att få fler att matcha med de arbeten som erbjuds i Malmö med omnejd”.

Förutom att ge förslag på vad Malmö stad kan göra för att minska arbetslösheten ska tillväxtkommissionen också peka på andra hinder som behöver åtgärdas, enligt näringslivsdirektör Micael Nord.

”Det ska vara genomförbara rekommendationer vad vi i Malmö stad behöver göra, men också tillsammans med andra som näringslivet och offentliga aktörer på lokal, regional, nationell eller europeisk nivå”, säger han.

Gränshindren, som fortfarande drabbar Öresundspendlare 20 år efter brons invigning, är ett sådant exempel som Micael Nord nämner.

”Det finns fortfarande en hel del gränshinder kvar för arbetspendlare, men det handlar också om att många av exempelvis Vinnovas utlysningar är väldigt nationella medan vi kanske jobbar bäst ihop med någon på den danska eller tyska sidan”.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?