Microsoft bygger special till Kinas regering

Microsoft har utvecklat en modifierad version av operativsystemet Windows 10 specifikt för den kinesiska regeringen, rapporterar The Wall Street Journal.

Beskedet ger bättre utsikter för försäljning på den kinesiska marknaden efter att försäljningen drabbats av nya lagar som medger en ökad statlig kontroll över informationsflöden och teknikutrustning. Något som The Wall Street rapporterade om i slutet av förra året.

Microsoft har avböjt att kommentera hur mjukvaran förändrats. Generellt kan dock sägas att Kinas regering är angelägna om att teknikprodukter inte ska innehåll några hemliga bakdörrar som gör att övervakning kan ske av främmande makt, skriver tidningen.

Anpassningen har skett i samarbete med det statskontrollerade företaget China Electronics Technology Group. Syftet är just att åter få tillgång till den kinesiska statliga sektorn som marknad.

Andra amerikanska teknikjättar som ingått liknande samarbetsavtal med kinesiska aktörer är Qualcomm och Intel med flera. Det senaste tillskottet är IBM som startade ett samriskbolag med det kinesiska konglomeratet Wanda Group inom molntjänster, enligt tidningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?