ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Michelinstjärnan ger facket besk eftersmak

  • Foto: TT

Facket rasar mot Sveriges första och enda trestjärniga krog, Restaurang Frantzén, efter uppgifter om att stjärnkrogen saknar kollektivavtal för sina anställda.

På måndagen skrev Restaurang Frantzén historia när Stockholmskrogen utmärktes med tre stjärnor av ansedda Guide Michelin. Sveriges restauranger har nu totalt 32 Michelinstjärnor, men desto färre kollektivavtal bland toppkrogarna, enligt facktidningen Hotellrevyn. Däribland Frantzén.

”Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen”, säger hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson till Hotellrevyn.

En genomgång som facktidningen genomfört visar att Frantzén inte är ensamma bland Michelinkrogarna att sakna kollektivavtal. Även tvåstjärniga Wollmers och enstjärniga Sav i Malmö har låtit blir att ansluta sig, likaså Sushi Sho och Volt i Stockholm, båda med en stjärna.

”Tankarna snurrar kring varför de här toppkrogarna inte vill teckna avtal. Det kan vara så att de inte vill betala avtalsenliga löner. Jag vet kockar som fått jobb på stjärnkrogar och velat ha avtalsenlig lön men fått höra att vinsten för dem är att de får jobba på en så fin restaurang”, säger Per Persson till tidningen.

Det är inte första gången Frantzéns grundare, Björn Frantzén, hamnar i blåsväder för avsaknaden av kollektivavtal. Stjärnkrögaren drev tidigare restaurangen Frantzén/Lindeberg som även de saknade avtalet. Björn Frantzén uppgav då att det rörde sig om en kostnadsfråga, enligt DN.

Frantzén Groups vd, Thomas Gynning, skriver i en kommentar till DN att företagets ledningsgrupp nu jobbar med frågan.

”Förhoppningen är att kunna ta ett beslut så snart allting har lagt sig med stjärnorna och allt kring den fantastiska utnämningen. Jag träffade Hotell- och restaurangfacket under förra året så en dialog med dem är inledd”, skriver han till tidningen.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies