Annons

Michelin hyllar Sverige

Inspektörerna är tillbaka i tjänst och franska Guide Michelin planerar att ge ut 2021 års krogguide för de nordiska länderna som ­planerat i februari. Det säger Michelinguidens chef Gwendal Poullennec i en exklusiv intervju med Di Weekend.

SVENSK UTMÄRKELSE. Guide Michelins chef Gwendal Poullennec (till höger) vid galan i Trondheim i ­februari när restaurang Aloë i Älvsjö belönades med två stjärnor av tre möjliga. På plats för att ta emot den prestigefyllda utmärkelsen var Daniel Höglander, Niclas Jönsson, Martin Jönsson och Emanuel Tärnquist.
SVENSK UTMÄRKELSE. Guide Michelins chef Gwendal Poullennec (till höger) vid galan i Trondheim i ­februari när restaurang Aloë i Älvsjö belönades med två stjärnor av tre möjliga. På plats för att ta emot den prestigefyllda utmärkelsen var Daniel Höglander, Niclas Jönsson, Martin Jönsson och Emanuel Tärnquist.Foto:Ole Martin Wold

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från Linköpings universitetAnnons

Med AI-forskning i framkant lyfter Linköping blicken mot framtiden: ”Vi omsätter idéer till verklighet”

Fredrik Heintz är föreståndare för Linköpings universitets Styrkeområde AI och professor vid Institutionen för Datavetenskap, hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system.
Fredrik Heintz är föreståndare för Linköpings universitets Styrkeområde AI och professor vid Institutionen för Datavetenskap, hans forskningsområden är artificiell intelligens och autonoma system.

Artificiell intelligens, eller AI, påverkar redan idag stora delar av samhället och kommer fortsätta utvecklas och bli en allt mer integrerad i såväl vardagen som i näringslivet. Linköpings universitet bedriver AI-forskning på flera områden med syfte att skapa effektivare och smartare arbetssätt och metoder.

Redan sedan mitten av 1970-talet har Linköping haft fokus på AI och idag finns kompetens inom AI på alla institutioner. Med över 100 AI-relaterade kurser har universitet Sveriges största kursutbud i ämnet.

– Det som särskiljer oss från andra lärosäten är att vi har AI-forskning inom alla ämnesområden, vi har en otrolig bredd och jobbar över fakultets- och ämnesgränser.  AI-teknik kräver att man förstår både fenomenet och tekniken, det är när man får ihop det som det blir riktigt bra och intressant, säger Fredrik Heintz, professor, föreståndare Styrkeområde AI, föreståndare WASP-ED och forskarskolan inom WASP.

AI har breddats till att från början vara ett datavetenskapligt område till att numera innefatta alla ämnesområden

– Vi främjar nya tankar genom tvärvetenskapliga metoder och gränsöverskridande samarbeten – och inte minst har vi förmågan att omsätta idéer och resultat till verklighet, säger Fredrik Heintz.

Tillämpad forskning 

Universitet har ett väl utvecklat samarbete med företag, industri och offentlig sektor där forskningen kan tillämpas. Ett konkret resultat är samarbetet med Trafikverket som man hjälpt att från grunden bygga upp ett AI-labb för att förutspå förseningar i tågtrafiken och kunna ge rätt information till resenärerna. Ett annat är Zenseact som tillsammans med Linköpings universitet utvecklar metoder för datorseende för självkörande fordon.

Superdator

En förutsättning för att kunna ligga i absoluta framkant när det gäller AI är tillgång till storskalig beräkningskraft. På Linköpings universitet finns superdatorn Berzelius, en av världens snabbaste beräkningsdatorer. Den stora beräkningskraften är nödvändig för att hantera stora datamängder. 

– Datorn är ett väldigt viktigt redskap för oss för att kunna göra parallella beräkningar och ta fram storskaliga AI-modeller, förklarar Fredrik Heintz.

AI – ett komplement

Det finns en oro i samhället att robotarna och den nya tekniken kommer ta över jobben. 

– AI kan inte ta över allt, men det kan effektivisera våra jobb. Det är i kombinationen av AI och människor som den stora vinsten finns, vi kompletterar varandra i stället för att konkurrera ut varandra. AI ska vara ett medel och inte ett mål. Syftet är att det ska förbättra för individer och människor i stort, säger Fredrik Heintz.

Om Linköpings universitet
Linköpings universitet, LiU, erbjuder innovativa utbildningar och gränsöverskridande forskning. LiU samordnar det EU-finansierade nätverket av AI-forskningscenter (TAILOR) och är värd för det största grundforskningsprogrammet i Sverige (WASP).

Läs mer på liu.se/ai

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Linköpings universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera