1515

Michael Wolf: "Det var hemskt första dygnet"

"Det var hemskt första dygnet." Så beskriver Michael Wolf den första tiden efter att han sparkats som vd för Swedbank.

I en större intervju för HR-tidningen People berättar Michael Wolf om de dramatiska dygnen för nästan exakt två år sedan.

Michael Wolf.
Michael Wolf.Bild:Claudio Bresciani / TT, Claudio Bresciani

Den förre Swedbank SWED A -0,35% Dagens utveckling -vd:n Michael Wolf fick lämna banken den 9 februari 2016 efter att Di avslöjat sidoaffärer bland flera  av bankens toppchefer.

”Vi vill försöka bygga ett nytt ledarskap. Vi har haft Micke här i många år och vi känner att vi måste komma vidare”, sa styrelseordförande Anders Sundström till Di då. 

Ett avgångsvederlagsavtal med Swedbank har gjort att Michael Wolf inte har kunnat ta någon ny anställning. Det har dock inte hindrat honom från att vara rådgivare för internationella finansjätten Blackstone, styrelseordförande i vårdbolaget Capio och delägare i kommunikationsbyrån Bellbird.

I en intervju för HR-tidningen People berättar Michael Wolf om hur han upplevde de dramatiska dygnen för två år sedan då han fick lämna vd-jobbet.  Detta efter att ha vänt Swedbanks krissiffror och utsetts till en av världens bästa vd:ar.

”Jag blev överraskad över att bli uppsagd, men det är styrelsens fulla rätt att avsätta vd. Polisanmälan kändes däremot som ett slag under bältet. Det var hemskt första dygnet när jag inte ens visste vad jag anmälts för.”

Michael Wolf polisanmäldes för insiderbrott.

”Redan dag två, när jag fick veta vilka aktieaffärer som polisanmälan gällde, så kände jag mig lugn. Jag visste att jag inte hade gjort något fel och jag hade inget att dölja. Men det är klart att det var en jobbig tid innan alla dimmor skingrats”, säger han till tidningen.

Den officiella förklaringen till uppsägelsen var enligt Swedbanks styrelse att Michael Wolf brustit i kund- och medarbetarnöjdhet. 

”Jag vill inte gå in på de bakomliggande skälen, men man kan väl lugnt säga att alla korten inte låg på bordet och det förekom sidospel, vilket nog var uppenbart för alla”, säger Michael Wolf.

Han berättar om hur han stöttades av sina nära och kära. Något som gjorde att krisen aldrig blev personlig. 

”En fördel för mig var att även om man nästan är gift med jobbet på den här nivån har jag alltid också haft ett privat umgänge utanför yrkesrollen. Jag fick mycket stöd och empati från min omgivning.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?