Michael Storåkers: Vad får vi för pengarna?

Valår och partierna skrapar rent i skattkistorna. Störst valbudget har Socialdemokraterna med 100 miljoner kronor, där 30 Mkr från LO ingår. Centern har efter försäljningen av sina tidningar näst största budget på 70 Mkr, Moderaterna har 50 Mkr. Den har Sverigedemokraterna med. Sedan rullar det på ned till Vänsterpartiets och Liberalernas 15 Mkr var. Allt handlar om att sätta agendan. Integration? Sjukvård? Försvaret?

Själv hoppas jag att entreprenörskap och företagande hamnar högst upp i folks medvetande. Att Kampradfebern håller i sig. Hur många hundratusen arbetstillfällen kan en människas vision skapa? Hur mycket integration och pengar till vården kan entreprenörskap generera? Sanningen kan ibland låta så klyschig: allt välstånd utgår ifrån att vi har växande och framgångsrika företag i Sverige.

Den senaste tiden har näringslivet åkt på flera motgångar. Magdalena Anderssons förslag om exitskatt har samma logik och väcker samma fruktan som löntagarfonderna en gång gjorde. Sveriges entreprenörer planerar på riktigt sin flytt ut ur landet. Ska vi ha en ny stor våg av utflyttningar av företagare som vi hade på 1970-talet med Ikeas och Tetra Paks ägare? Till vilken nytta? Regeringens förslag om begränsningar av vinster i välfärden kom som nästa kalldusch. En av Sveriges snabbast växande branscher med många kvinnor som ledare och en bransch som effektivt suger upp nyanlända ska nu stoppas. Jag undrar då: vad gör näringslivet själva i frågan?

Ansvaret för opinionsbildningen ligger hos Svenskt Näringsliv. De har 800 Mkr i budget varje år för politisk påverkan. 800 miljoner kronor. Dubbelt så mycket årligen som alla partier ihop under valåret. ”Vad fan får jag för pengarna” sa Leif Östling, Svenskt Näringslivs dåvarande ordförande. Bra fråga. Svenskt Näringsliv har inget arbetsgivaransvar som många tror, det ansvaret ligger på branschorganisationerna, exempelvis Almega, Teknikföretagen och Svensk Handel. Politisk opinionsbildning är i princip hela uppdraget som näringslivets samlade branschorganisation.

Jag har stött på Svenskt Näringsliv och dess företrädare på olika sätt i 25 år. Alla är välutbildade och allmänt kapabla. Frågan är dock varför leveransen uteblir när de arbetar i grupp?

Kanske är det den något stora styrelsen på 89 personer (74 ledamöter, 15 suppleanter) som inte skapar det riktiga trycket? En hierarkisk kultur och organisation med en vd och fyra vice verkställande direktörer. Världen har sett mer snabbfotade organisationer. Nye tillförordnade ordföranden Fredrik Persson har tagit ett par steg i rätt riktning som en av arkitekterna bakom en verksamhetsstyrelse, som i praktiken fungerar som ett arbetsutskott till styrelsen.

Nu är det dock bråttom, grunduppgiften att lyfta fram svenskt företagande har fundamentalt misslyckats.

Svenskt Näringsliv känns mest som en inverterad Ikea-vision: ”För de rika, men inte särskilt kloka”.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Ny tjänst gör det lätt att hålla coronasäker årsstämma i bostadsrättsföreningen

Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen.

Coronapandemin har gjort det svårt för många bostadsrättsföreningar att hålla sina årsstämmor. 

Men nu finns en nyutvecklad tjänst som gör det möjligt att genomföra stämman via dator, mobil och surfplatta. 

– Det är ett jättebra substitut till den vanliga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i BRF Kemisten i Umeå som testat tjänsten. 

Läs mer om Digital stämma 

När coronapandemin bredde ut sig uppstod ett problem för många bostadsrättsföreningar. Plötsligt blev det svårt att hålla sina stämmor inom den tid som lagen föreskrev. 

Efter en tillfällig lagändring i maj, då det blev tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, tog Riksbyggen fram en helt ny tjänst.

– Rent tekniskt har det varit möjligt länge att hålla digitala möten, men det har inte funnits någon lag som har gjort det möjligt att ha en digital stämma. Men när lagändringen kom såg vi möjligheten att lösa ett problem för våra kunder, säger Anna Rosén, affärsutvecklare på Riksbyggen. 

Med tjänsten ”Digital stämma” kommer ett webbaserat administratörsgränssnitt där man skapar, bjuder in till, och genomför stämman. Dagordning och bilagor som ekonomiska dokument och motioner laddas upp i förväg så att medlemmarna kan läsa igenom dem innan mötet, precis som vid en vanlig stämma. När stämman väl genomförs loggar boende och styrelse in med Bank-ID i en app i sin surfplatta eller mobil. Även omröstningar sker i appen. 

– Det finns även möjlighet att vara med via en webbapplikation om man endast har tillgång till dator. Det enda som krävs är internet, säger Anna Rosén.

Det finns tre olika upplägg på den digitala stämman, från att styrelsen själv sköter all administration till att Riksbyggen tar hand om allt och dessutom tillhandahåller en sekreterare. 

– Vill man ha vår hjälp kan man verkligen luta sig tillbaka och låta oss sköta förberedelser, själva stämman och efterarbetet. Man kan välja den nivå man känner sig bekväm med. Och tjänsten gäller inte bara föreningar vi förvaltar idag, utan alla bostadsrättsföreningar är välkomna.

Många fördelar med digital stämma

Fördelarna med tjänsten ”Digital stämma” är många. En är såklart att medlemmarna kan rösta digitalt och att styrelsen får ett bra underlag för röstlängd och hur medlemmarna har röstat i olika frågor. Till skillnad från exempelvis poströstning, vilket är en lösning en del föreningar har prövat, går det att rösta om och diskutera saker som kommer upp spontant under mötet vilket kan öka engagemanget. Det är också enkelt att delta, vilket gör att det blir mer demokratiskt. 

– Jag tror att väldigt många bostadsrättsinnehavare som vanligtvis inte valt att prioritera att gå på en stämma nu kan tänka sig att vara med, eftersom det går att koppla upp sig från soffan på ett enkelt sätt. På så sätt ökar delaktigheten och demokratin. 

Dessutom har Riksbyggen med sina 80 års erfarenhet av förvaltning bra koll på föreningsjuridik. 

– Vi har kvalitetssäkrat hela flödet så om man använder det här verktyget kommer man med all säkerhet att göra rätt. 

Möjligt att genomföra teststämma

För de som önskar finns möjligheten att ha en teststämma innan den riktiga för att känna på verktyget. Något som BRF Kemisten i Umeå gjorde när de använde tjänsten för sin förening med 235 lägenheter.

– Det hjälpte väldigt mycket eftersom vi då kunde förklara hur appen fungerade, och lösa eventuella problem innan den riktiga stämman, säger Christoffer Sjölund, ledamot i styrelsen.

Han konstaterar att appen är lätt att hantera som administratör. Att det gick att ladda upp de röstberättigade från fil var enligt honom nödvändigt för att slippa skriva in flera hundra personer. 

– Appen är enkel att använda och verkar ha utvecklats för att folk ska undvika att kunna klicka fel. Det känns väldigt tryggt. 

Läs om hur din förening skaffar tjänsten Digital stämma 

Det här är Riksbyggens tjänst ”Digital stämma”

*Efter en tillfällig lagändring den 18 maj är det tillåtet att genomföra föreningsstämma digitalt, i kombination med möjlighet till fysisk närvaro eller poströstning.

*Riksbyggen har tagit fram tjänsten ”Digital stämma”, delvis påskyndat av coronautvecklingen men också för att svara upp mot  behov de identifierat hos sina kunder. 

* Alla handlingar, dagordning, årsredovisning och motioner finns i en app. Samtliga beslut och omröstningar görs i tjänsten. 

* Kamera, mikrofon, internetuppkoppling och BankID är allt som krävs för att få tekniken att funka.

*Det finns tre olika varianter av Digital stämma; Bas, Grund och Premium. Vid Bas sköter föreningen själv all administration, vid Grund ansvarar Riksbyggen för administration inför, under och efter stämman och vid Premium ingår även en sekreterare vid stämman. 

*När många bostadsrättsföreningar haft bokslut börjar de planera för vårens föreningsstämma. De flesta stämmor äger rum i april och maj.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?