1515

Michael Storåkers: Heja EU, leve kapitalismen!

Bomber och granater. Nordkoreas Kim Jong-Un är som tagen ur en dålig Bond-film där han med ett knapptryck hotade med att spränga hela USA, och den inte helt stabile Donald Trump, i luften.

Förenta Staternas president ville förstås inte vara sämre. Bring it on. Upptrappning i sandlådefabriken.

För en kort stund kunde vi andas ut när maktmännen landade i Singapore där du kan åka in i fängelse för lite tuggummi på gatan. De var överens om att inte för stunden utplåna varandra och flaggorna vajade.

Intima promenader i hotellkomplex från helvetet där de likt kärlekskranka ungdomar gick och höll varandra i handen. Inte ett öga var torrt.

Synd bara att Donald Trump inte hann landa på amerikansk mark innan han satte i gång det ännu större slaget. Det stora globala handelskriget.

Med vänner som den amerikanske presidenten behövs inga fiender. Forna allierade som grannlandet Kanada och Tysklands förbundskansler Angela Merkel attackerades snabbt. Nu skulle strafftullarna upp för att rädda amerikanska jobb.

Efterkrigstidens stora arbete med att skapa välstånd världen över genom handel skulle utplånas. 30 procent av global BNP är export, en tredubbling sedan andra världskriget.

En av kapitalismens och det internationella samarbetets allra största segrar.

Den största framstöten gjordes mot Kina, ett land som jämte USA är världens största ekonomi.

Kina har också förstaplatsen som världens största exportör av stål. Pang i bygget, 50 miljarder dollar i strafftullar infördes nyligen med kort varsel mot folkrepubliken.

Nu ökas också tullarna ytterligare i realtid mot Kina, ytterligare 200 miljarder dollar diskuteras.

Kina svarar direkt med långtgående tullar från halvårsskiftet på lax, cigarrer, whisky och apelsinjuice. Inga mäklarbrickor på Kinas gator.

30 år av strävsamt arbete för att ländernas ekonomier skulle närma sig varandra kastades ut från Vita huset, och inte på 80 år har USA varit så kraftfulla i att införa höga strafftullar. Det amerikanska stålet biter.

Även hemma i EU sätts murarna upp mot USA, och andra steg bort från fri handel har tagits genom brexit. Flera centrala industrier i Storbritannien kämpar för överlevnad, pundet svajar och London som finanscentrum är snart ett minne blott.

I Sverige vältrar sig ännu en populist i glädjen av att ifrågasätta internationellt samarbete och själva grundförutsättningen för svenska företag.

Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är minsann mot EU. Det är – mina damer och herrar – det område dit Sverige säljer sina produkter mer än någon annanstans.

Tänk att det finns en marknad bland väljarna för att såga av den stora gren som vi alla sitter på. Vårt gemensamma välstånd skapas av svenska exportberoende företag. Slå upp börssidorna och se vad en begränsad värld skulle innebära för våra 20 största företag.

Heja EU, leve kapitalismen!


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?