1515
Annons

Michael Storåkers: Dags för revansch i låtsasvärlden

Årets julklapp: vr-glasögon. Virtual reality. Jag tänker: Hur ska det gå att hantera ännu ett teknikkliv? Man kan hålla sig för skratt, jag som precis har sett min mobil splittras i bitar utan att ha sparat allt automatiskt i molnet som man ska. Min kollega, som gick ut Handelshögskolan för två år sedan, och inte för 20, tittar med sorgset förakt på mig. Hela livets foton, telefonnummer och mejl ligger nedtryckta i asfalten på Birger Jarlsgatan av däcken på en Tesla som obekymrat rullat vidare med ett samtidsmedvetet leende.

Michael Storåkers är entreprenör och styrelseproffs. Han har tidigare drivit och driver företag inom kommunikation, mode och auktion. Han skriver krönikor i Di var tredje torsdag.
Michael Storåkers är entreprenör och styrelseproffs. Han har tidigare drivit och driver företag inom kommunikation, mode och auktion. Han skriver krönikor i Di var tredje torsdag.

Har ni provat vr-glasögon? Jag tog mig sammanbitet an utmaningen härom veckan. Så klart gubben ska prova. Flinet från ungdomarna. På med glasögonen, en förstoppad känsla i kroppen. Rädslan att förlora kontrollen.

Jag befann mig alltså högst uppe på en alptopp, fick omedelbart virtuell svindel, dök rakt ned i det djupa mörka havet och möttes av en enorm val som kom rakt emot mig. Lite som när clownfisken Nemo slukas i början av filmen. Först ser man ingenting och sedan anar man den stora skuggan i vattnet, precis innan du fattar.

Jag kom nära valens öga och såg de blodsprängda vitorna. Lättnaden när jordens största däggdjur simmade vidare, till att valstjärten slog ut mig fullständigt och jag hjälplöst störtade ned i heltäckningsmattan. Jag återfick fattningen och slet av mig utrustningen som monterats mot min skalle. Första och enda gången, tänkte jag. Sneglade upp från golvet och mumlade något om att glasögonen säkert kan vara utmärkta i det kreativa arbetet.

Visst kan det vara skönt att hoppa in i en annan värld. Entreprenören Mariana Burenstam Linder har lärt mig att livet både levs här och nu i verkliga livet och i mina tankar och drömmar. Behöver inte ha någon apparat som hjälper mig här. Vill förstås byta Jimmie Åkesson, Bashar al-Assad och alla människor i bilköerna nu här i decemberslasket mot Sagan-om-Ringen-sommar på Nya Zeelands sydö. Där sitter jag på vingården i Marlborough och äter bigarråer stora som persikor med Thomas Wassberg, Helene Schjerfbeck och brorsan. Skönt när alla är lite tysta.

Tanken på min bror får mig att vakna upp ur mina dagdrömmar. Det föraktfulla flinet i hans ansikte uppenbarar sig. Jag som enligt honom inte ens kan få i gång Netflix, wifi, Facebook och Spotify. Till slut gick det och min megalomaniska revanschkänsla visste inga gränser när jag hade fått mobilt bank-id och Swish på plats. Men det finns de som har en betydligt mindre neurotisk och fridfull inställning till teknik och virtual reality.

I kväll inviger konstnären och fotografen Jacob Felländer sin virtuella värld på Fotografiska i Stockholm. För honom räcker det inte med det tvådimensionella fotografiet utan han tar med sin publik in i fotografiet med hjälp av åtta vr-glasögon. Det blir svårt för mig att undvika att dyka in med alla andra, i stadsbilderna, de eviga labyrinterna och mörkret. Och konstens olidliga lätthet.

Dags för revansch i låtsasvärlden. Kanske klarar jag klivet.


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?