1515

Michael Storåkers: Att leva i skuggan av norrskenet

”The only way is app”, skaldar jag fyndigt inombords. Detta var i slutet av förra veckan och jag befann mig på stiftelsen Norrskens invigning. Minst 98,8 procent av eliten var samlad i centrala Stockholm vid Spårvagnshallarna på Birger Jarlsgatan. Det är Klarna-grundaren Niklas Adalberth som är pappa till Norrsken. Ett välkommet initiativ där nya pengar mer än gamla satsas i samhällsutvecklingen och även ett ställe där topptalang samlas. Men något skaver och jag kommer snart att förstå varför.

Svartklädda pantomimmän med texten Norrsken på bröstet slussar gästerna till baksidan och en upplevelse fem våningar under marken. Nu släpps vi in i en dystopisk fantasivärld: Kulissartade katastrofområden med rykande bilar som för tankarna till en musikvideo av Michael Jackson från åttiotalet. Men ingen fara, självklart kommer Norrskens matadorer att lösa allt med tech-investeringar i integration, e-hälsa och matsvinn. I am good, I am good. Who’s good?

En stämning av yr berusning. Jag omringas av regeringsrepresentanter, entreprenörer, journalister och bloggare. Världen ska räddas. Och det kan nog behövas. Samma dag, slår det mig precis då, har SCB meddelat att Sverigedemokraterna skulle bli näst största parti om det varit val i dag.

Jag greppar Touch of Guatemala-drinken med ena näven och ett styrelseproffs i andra, samtidigt som jag konstaterar att gruppen av 1.000 techtrogna är minst sagt homogen. Alla behärskar fem språk, har digital framgångsblick och jag slår vad om att inte en enda röstar på Jimmie Åkesson. De har lämnat storföretagen, bankerna och konsultfirmorna för att köra entreprenörsspåret i botten. När Veronica Maggio sjunger Satan i gatan och konfettin Las Vegas-sprutar, känns peaken på högkonjunkturen inte längre runt hörnet. Planet Earth, vi har ett resultat. Varje affärsplan är värd 40 miljoner kronor redan på papperet, nej, nej, redan på spånmötet! Nuvärdesberäkningar av global framgång diskonteras snabbt i hänryckningens tid.

Hur kan jag ändå känna en klump i magen?

De anti-globala krafterna är starkare än någonsin i Sverige. Fler och fler vill stänga gränserna åt båda hållen. Både för människor och varor. Sverigedemokraterna växer så det knakar och de är emot all globalisering och samarbete över gränserna, särskilt EU, FN och Nato.

Där och då inser jag hur avgrundsdjup klyftan är mellan de internationella superhjärnorna och den svenska väljarkåren. Frågan är: Var är ni alla hjärnor när Moder Svea raglar? Har ni sett vilka som representerar er i riksdag, kommunfullmäktige och landsting? Sverige behöver er. Sverige måste ledas politiskt, innan världen ska erövras.

Vad är den bästa investeringen nu för våra talanger som vill engagera sig i samhällsutvecklingen? Ring ditt parti i dag och erbjud dina tjänster.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?