1515
Annons

Michael Marchal: ”Spontanköpte lägenhet i Spanien i somras”

Veckans resenär Michael Marchal, vd för hockeyligan SHL, som drar igång i veckan, berättar för Di om sina reseminnen. 

Michael Marchal, vd för hockeyligan SHL.
Michael Marchal, vd för hockeyligan SHL.Foto:Janerik Henriksson/TT

Den bästa resa jag har gjort

”Jag hoppas att jag har den framför mig. När jag började här hade jag och några vänner precis satt upp en reseklubb, Vi hade lite för mycket fritid och planerade några exotiska resmål. Vi planerade bland annat att åka Maharaja Express, men jag hann bli vd på SHL innan vi kom iväg och nu har jag inte riktigt lika mycket tid längre.”

Hit åker jag aldrig mer

”Senaste gången vi sa det var när vi var på Kap Verde. Det var alldeles för blåsigt och motsvarade inte alls det vi trodde. Då sa vi i familjen unisont att ”hit åker vi aldrig mer”. Jag vindsurfade förut, då hade jag nog haft större nytta av blåsten än vad jag har i dag.”

Mitt första reseminne

”Jag har holländskt påbrå, så det måste ha varit en av de första tidiga resorna med bil till Holland. Jag var väl 3-4 år. Vi åkte varje år packade folkan full och åkte. Idag är det obegripligt att man vågade. Där bak var någon typ av hatthylla, där låg jag och sov. Ibland sa mamma eller pappa att jag inte fick stå mellan sätena eftersom det var dags att köra om. Det var lite annat säkerhetstänk på den tiden.”

Min senaste privatresa

”Vi åker ofta till Spanien, så det var det. Vi har en lägenhet utanför Marbella och har åkt dit regelbundet de senaste 15-20 åren.”

Tre saker jag alltid packar ned

”Passet har jag alltid med mig. Mobilen tar jag alltid med. Sedan är det inte mycket mer, jag gillar att resa med lätt packning. Det mesta går att ersätta. Ofta har man ändå med sig mycket mer med sig än vad man behöver. ”

Så reser jag hållbart/klimatsmart

”Jag tänker en hel del på det. Jag åker alltid tåg ner till Växjö om det inte är något akut eller fullbokat på tåget. Jag kör en elhybridbil och de absolut flesta resorna jag gör är med bilen. Jag ska inte säga att jag anpassar mig så att vi flyger mer sällan än tidigare, men vi förhåller oss till klimatet. Jag tror att alla måste förhålla sig till det. Men det är olika rapporter kring vad som är bra och inte, men man får titta på den totala klimatpåverkan. Vi käkar bara vilt och det mesta vegetariskt. Vi gör så mycket sånt vi kan. Då kan man kosta på sig en flygresa ibland.”

Mitt märkligaste reseminne

”Jag åkte offpist en gång utanför Tignes i Frankrike och trillade ut för ett stup och slog ryggen. Sju år senare värkte min kroppspulsåder fortfarande. Det kommer jag ha kvar så länge jag lever och jag påminns av att jag har ett stort ärr på brösten.”

Mitt dyraste reseminne

”I somras spontanshoppade vi mer eller mindre en lägenhet. Det var inte alls meningen. Jag har inte alls tid att åka dit. Alla i familjen tyckte att det var en jättebra idé, men jag är inte så säker på att det var så smart.”

Min mest minnesvärda matupplevelse utomlands

”Den märkligaste upplevelsen var på en vägkrog i Frankrike. Jag minns inte vad det hette, men maträtten såg ut som en bajskorv. När man skar upp den rann det ut vad som såg ut maskar. Det både luktade och smakade riktigt bedrövligt. Jag har varit på massvis med konstiga ställen och ätit mat, men det här var både minnesvärd och äckligt.”

Favoritdestination

”Jag gillar att åka till olika ställen. Enklaste svaret är att favoritdestination är Spanien, men om jag svarar det tror alla att jag bara åker dit. Det gör jag inte.”

Innehåll från CirChemAnnons

Kommersiella leveranser av återvunna lösningsmedel och utökat miljötillstånd stärker CirChems unika erbjudande till industrin

”CirChem erbjuder industrin att lönsamt återvinna sina använda lösningsmedel hos oss i Vargön och minska sina koldioxidutsläpp”, säger CirChems VD Christina Hillforth. CirChems anläggning i Vargön invigdes 2019
”CirChem erbjuder industrin att lönsamt återvinna sina använda lösningsmedel hos oss i Vargön och minska sina koldioxidutsläpp”, säger CirChems VD Christina Hillforth. CirChems anläggning i Vargön invigdes 2019Foto:Catharina Fyrberg

Idag är det vedertaget inom industrin att skicka använda lösningsmedel till förbränning. Det skapar i sin tur stora mängder koldioxidutsläpp. Med ökande miljöavgifter och en önskan att minska beroendet av internationella försörjningskedjor har intresset ökat väsentligt för återvinning av lösningsmedel. 

Mer lönsamt än förbränning 

CirChem är ledande i Norden inom industriell återvinning av flera olika slags lösningsmedel. Det nyligen erhållna miljötillståndet för utökad kapacitet i anläggningen i Vargön utanför Vänersborg innebär att CirChem kan erbjuda allt fler företag att återvinna sina lösningsmedel på ett klimatsmart och lönsamt sätt.  Med CirChems teknik och cirkulära erbjudande kan det på många sätt löna sig att minska sina koldioxidutsläpp betydligt. 

– Vi har ett konkret erbjudande till industriföretag, säger CirChems VD Christina Hillforth. Vi erbjuder både att ta hand om de lösningsmedelsavfall som idag går till förbränning och att leverera rena återvunna lösningsmedel. Kunderna erbjuds välja att ta tillbaka det återvunna eller låta CirChem sälja det vidare till annan aktör i behov av lösningsmedel. Helt enkelt en cirkulär lösning som gynnar många. 

Anläggningen i Vargön har idag kapacitet att rena 2 500 ton använt lösningsmedel per år och det nya tillståndet gör det möjligt att öka kapaciteten till 20 000 ton per år. Fullt utbyggd kommer anläggningen i Vargön att kunna bidra till minskade koldioxidutsläpp motsvarande upp till en tredjedel av utsläppen från det svenska inrikesflyget.

Bränn inte använda lösningsmedel – återvinn istället!

– Det finns ingen anledning att lösningsmedel ska förbrännas och orsaka utsläpp när de kan återvinnas, fortsätter Christina Hillforth. Allt tyder på att kostnaderna för utsläpp och förbränning kommer att öka kraftigt framöver så det finns starka incitament att öka återvinningen av lösningsmedel. På så sätt kan företag minska både sina kostnader och sin negativa klimatpåverkan.

CirChem har idag en unik position i Norden och är en av de ledande aktörerna i norra Europa. Siktet är nu inställt på att expandera för att kunna ta hand om större volymer och att etablera flera anläggningar i flera geografier. Vill du veta mer, kontakta oss på https://circhem.com/kontakt/.

Om CirChem

CirChem är det enda företaget i Norden som i industriell skala erbjuder cirkulär återvinning av flera olika slags lösningsmedel. Med cirkulär kemi gör CirChem både industrin och klimatet till vinnare. CirChem är noterat på Nasdaq First North Growth Market. 

Läs mer på circhem.com 

 

Mer från CirChem

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CirChem och ej en artikel av Dagens industri

Energistrid att vänta på dagens EU-möte

När och hur kan EU införa någon form av pristak på gas för att hantera energikrisen?

Heta diskussioner väntar vid dagens informella toppmöte i Prag.

Foto:Michael Sohn

En lång rad medlemsländer i främst södra och östra Europa har länge krävt att EU enar sig om ett allmänt pristak på gas för att pressa ned energipriserna. Bjässen Tyskland har hittills sagt nej – men har sedan beslutat om ett eget pristak på hemmaplan, vilket väckt upprörda känslor.

I ett brev dagens informella toppmöte signalerar emellertid EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att hon nu är redo för ett pristak, åtminstone tillfälligt.

”Jag föreslår att vi arbetar tillsammans med medlemsstaterna för att utveckla ett ingrepp som begränsar priserna på naturgasmarknaden”, skriver von der Leyen.

Statsminister Magdalena Andersson (S) räknar med tuffa samtal, även om några beslut inte ska fattas i dag.

”Den här typen av möten, som är lite friare, brukar kunna göra att man ändå flyttar framåt diskussionen och det ser jag framför mig. Alla åtgärder för att minska sammankopplingen mellan gaspriserna på världsmarknaden och elpriserna är bra för Sverige eftersom de höga gasberoende elpriserna i Tyskland påverkar inte minst södra Sverige”, säger Andersson på väg in till mötet.

Samtidigt låter hon mer skeptisk till om åtgärderna leder till att klimatambitionerna tonas ned för mycket.

”Det är klart att det är bekymmersamt. Vi vet att vi behöver bli mer oberoende av utländska fossila bränslen. Men sedan kommer det säkert att vara en diskussion om precis när ska utsläppen ske: ska man göra mer utsläpp nu och mindre i framtiden? Där får vi följa utvecklingen noga”, säger statsministern.

EU-kommissionärer som inremarknadsansvarige Thierry Breton och ekonomiansvarige Paolo Gentiloni har redan börjat tala om nya gemensamma upplåningar för att finansiera åtgärderna.

Det gillas inte av statsministern.

”Det är dåligt”, fastslår Andersson kort.

I stället konstaterar hon att det fortfarande finns pengar kvar i de fonder som lånades upp under coronakrisen.

”Där har vi ju faktiskt resurser som kommer att hjälpa länderna”, säger Andersson i Prag.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera