Annons

Mexikos mardröm förvärras

Den mexikanska peson försvagades kraftigt mot dollarn efter att det stod klart att Donald Trump är USA:s nästa president. Fallet fortsatte sedan på torsdagen och fredagen – men flera analytiker spår att det kan bli ännu värre. Det skriver Bloomberg.

Bild:AP

I spåren av det amerikanska presidentvalet försvagades peson med hela 8,3 procent mot dollarn under onsdagen. Fallet fortsatte sedan på torsdagen, och fredagen tappar den mexikanska valutan ytterligare 1,5 procent mot dollarn. Vid 10.30 på fredagen står peson i 20,85 per dollar.

Men flera analytiker spår att det finns ytterligare fallhöjd för den pressade valutan och Citigroup har en riktkurs på 22 peso per dollar vid utgången av 2016 medan Barclays spår 21,5 peso per dollar under de kommande månaderna. Allra dystrast är dock Nomura med en riktkurs på 25 peso per dollar inom sex veckor, skriver Bloomberg.

Bakom den kraftiga försvagningen lurar en osäkerhet om USA:s nästa president kommer göra verklighet av sina kampanjlöften om att omförhandla handelsavtal och bygga en mur mot sin sydliga granne. Mexiko skickar omkring 80 procent av sin export till USA.

”Just nu har jag ingen aning om var valutakursen kommer vara vid slutet av året och vem som än säger att de vet ljuger då ingen vet vad som händer. Trumps första 100 dagar som president kommer vara nyckeln till att förstå vad hans retorik kommer bli”, säger Juan Carlos Rodado, chef på Natixis North America, till Bloomberg.

Peson har även pressats av oro kring om en räntehöjning i USA kommer locka iväg pengar från landet, finansiella problem för en statlig oljejätte, en stigande statsskuld och varningar om en nedgradering från kreditvärderingsinstitut, skriver Bloomberg.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?