Annons

Metoo når finansbranschen – 300 kvinnor går ut i upprop

I spåren av #metoo-rörelsen går även kvinnor i finans- och försäkringsbranschen ut i ett gemensamt upprop.
Initiativtagarna Hilma Björk och Louise Thilander pratar om en tystnadskultur i en bransch där kvinnor utsätts för en sexistisk och förminskande jargong.

Hilma Björk och Louise Thilander som står bakom ett #metoo-upprop inom bank- och försäkringsbranscherna.
Hilma Björk och Louise Thilander som står bakom ett #metoo-upprop inom bank- och försäkringsbranscherna.Bild:Jesper Frisk

Kvinnor i över 30 olika branscher har sedan i höstas vittnat om kränkningar, övergrepp och förminskande beteende. Men i den mansdominerade finansbranschen har det hittills varit tyst, så tyst att finansmarknadsminister Per Bolund efterlyst ett upprop. På onsdag ska han också samla ledande företrädare för branschen för att diskutera problemet med sexuella trakasserier. Bland andra kommer Handelsbankens vd Anders Bouvin och Klarnas vd Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vara med på mötet.

Men nu bryts tystnaden när 300 kvinnor i finans- och försäkringsbranschen går ut med uppropet #inteminskuld #påvåravillkor.

Hilma Björk och Louise Thilander, två av uppropets initiativtagare, vittnar om en bransch där nedsättande kommentarer och en sexistisk jargong accepteras.

De administrerar Facebookgruppen som samlar nästan 2.000 personer. Där har gruppmedlemmar även vittnat om fysiska kränkningar, som ofta har skett i samband med konferenser eller representation.

Syftet med uppropet som 300 personer i finans- och försäkringsbranschen har undertecknat är att få ett slut på kränkningarna.

Bland de som har skrivit under syns bland andra Folksams chefsstrateg Carina Lundberg Markow, Swedbanks styrelseledamot Annika Poutiainen, och styrelseproffset Helena Nordman-Knutson.

"Den nolltolerans som många företag förespråkar efterlevs inte alltid i praktiken. Vittnesmålen som vi har samlat in handlar i första hand om en sexistisk och förminskande jargong som accepteras", säger Hilma Björk, till vardags kundanalytiker på försäkringsbolaget Folksam.

"Vi måste bli bättre på att öppet prata om diskriminering och sexuella trakasserier, såväl pågående som historiska, så att vi kan göra upp med detta. En kränkning sitter kvar djupt hos en människa oavsett om den är fysisk eller muntlig", säger Louise Thilander, till vardags ansvarig för Swedbanks sajt.

Att få till stånd uppropet är resultatet av ett enträget arbete. Hilma Björk blev tagen av kraften i #metoo-rörelsen när den nådde Sverige under senhösten. Över 30 branschupprop har organiserats.

"Skådespelarna, musikerna, juristerna släppte sina upprop. Jag blev helt överväldigad", säger hon.

När inget hände i Hilma Björks egen bransch, försäkringsbranschen, tog hon tag i det själv och skapade namnet #påvåravillkor. Hon gick med i samordningsgruppen för alla branschupprop och träffade då Louise Thilander som arbetade med finansbranschens upprop #inteminskuld.

De bestämde sig för att börja samarbeta.

"Vi nådde snabbt ut till fler personer på sociala medier när vi slogs ihop", säger Louise Thilander.

Många har undrat när det kommer ett upprop inom finans- och försäkringsbranschen. Varför har det dröjt så länge?
"Vi är trygga med att vårt engagemang i de här frågorna inte kommer att ligga oss i fatet. Vår känsla är att det tyvärr inte ser ut så på alla håll i branschen och att många kvinnor är rädda för att drabbas av repressalier från sin arbetsgivare", säger Hilma Björk.

"Sedan styrs branschen av pengar, det kan man inte bortse ifrån. Det finns ingen ekonomisk uppsida i att göra det här", säger Louise Thilander.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att de ojämställda strukturerna är ett större problem än kränkningarna. Hur ser ni på det?
"Vi vill åt samma håll, det vill säga skapa ett näringsliv där kvinnor kan göra karriärer med samma löneutveckling som män", säger Hilma Björk.

Finansförbundet, det största fackförbundet inom bank- och finansbranschen med 27.000 medlemmar, välkomnar metoo-uppropet.

”Allt som gör att människor börjar prata om saker som är obehagliga och dåliga leder till att människor sätter sig och frågar vad de ska göra åt det”, säger förbundsordförande Ulrika Boëthius.

”Uppropet är en gräsrotsrörelse som sätter igång samtal mellan människor som vill förändra”, fortsätter hon.

Upplever ni att det finns ett större problem i branschen?
”Inte generellt men jag tror att det finns ställen där jargongen är osund, och då behöver man ta tag och jobba med det.”

Ulrika Boëthius kommer delta på finansmarknadsministern metoo-möte på onsdag och förbundet intensifierar de utbildningar de erbjuder i syfte att motverka trakasserier.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?