1515
Annons

Metoo når finansbranschen – 300 kvinnor går ut i upprop

I spåren av #metoo-rörelsen går även kvinnor i finans- och försäkringsbranschen ut i ett gemensamt upprop.
Initiativtagarna Hilma Björk och Louise Thilander pratar om en tystnadskultur i en bransch där kvinnor utsätts för en sexistisk och förminskande jargong.

Hilma Björk och Louise Thilander som står bakom ett #metoo-upprop inom bank- och försäkringsbranscherna.
Hilma Björk och Louise Thilander som står bakom ett #metoo-upprop inom bank- och försäkringsbranscherna.Bild:Jesper Frisk

Kvinnor i över 30 olika branscher har sedan i höstas vittnat om kränkningar, övergrepp och förminskande beteende. Men i den mansdominerade finansbranschen har det hittills varit tyst, så tyst att finansmarknadsminister Per Bolund efterlyst ett upprop. På onsdag ska han också samla ledande företrädare för branschen för att diskutera problemet med sexuella trakasserier. Bland andra kommer Handelsbankens vd Anders Bouvin och Klarnas vd Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vara med på mötet.

Men nu bryts tystnaden när 300 kvinnor i finans- och försäkringsbranschen går ut med uppropet #inteminskuld #påvåravillkor.

Hilma Björk och Louise Thilander, två av uppropets initiativtagare, vittnar om en bransch där nedsättande kommentarer och en sexistisk jargong accepteras.

De administrerar Facebookgruppen som samlar nästan 2.000 personer. Där har gruppmedlemmar även vittnat om fysiska kränkningar, som ofta har skett i samband med konferenser eller representation.

Syftet med uppropet som 300 personer i finans- och försäkringsbranschen har undertecknat är att få ett slut på kränkningarna.

Bland de som har skrivit under syns bland andra Folksams chefsstrateg Carina Lundberg Markow, Swedbanks styrelseledamot Annika Poutiainen, och styrelseproffset Helena Nordman-Knutson.

"Den nolltolerans som många företag förespråkar efterlevs inte alltid i praktiken. Vittnesmålen som vi har samlat in handlar i första hand om en sexistisk och förminskande jargong som accepteras", säger Hilma Björk, till vardags kundanalytiker på försäkringsbolaget Folksam.

"Vi måste bli bättre på att öppet prata om diskriminering och sexuella trakasserier, såväl pågående som historiska, så att vi kan göra upp med detta. En kränkning sitter kvar djupt hos en människa oavsett om den är fysisk eller muntlig", säger Louise Thilander, till vardags ansvarig för Swedbanks sajt.

Att få till stånd uppropet är resultatet av ett enträget arbete. Hilma Björk blev tagen av kraften i #metoo-rörelsen när den nådde Sverige under senhösten. Över 30 branschupprop har organiserats.

"Skådespelarna, musikerna, juristerna släppte sina upprop. Jag blev helt överväldigad", säger hon.

När inget hände i Hilma Björks egen bransch, försäkringsbranschen, tog hon tag i det själv och skapade namnet #påvåravillkor. Hon gick med i samordningsgruppen för alla branschupprop och träffade då Louise Thilander som arbetade med finansbranschens upprop #inteminskuld.

De bestämde sig för att börja samarbeta.

"Vi nådde snabbt ut till fler personer på sociala medier när vi slogs ihop", säger Louise Thilander.

Många har undrat när det kommer ett upprop inom finans- och försäkringsbranschen. Varför har det dröjt så länge?
"Vi är trygga med att vårt engagemang i de här frågorna inte kommer att ligga oss i fatet. Vår känsla är att det tyvärr inte ser ut så på alla håll i branschen och att många kvinnor är rädda för att drabbas av repressalier från sin arbetsgivare", säger Hilma Björk.

"Sedan styrs branschen av pengar, det kan man inte bortse ifrån. Det finns ingen ekonomisk uppsida i att göra det här", säger Louise Thilander.

Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, tycker att de ojämställda strukturerna är ett större problem än kränkningarna. Hur ser ni på det?
"Vi vill åt samma håll, det vill säga skapa ett näringsliv där kvinnor kan göra karriärer med samma löneutveckling som män", säger Hilma Björk.

Finansförbundet, det största fackförbundet inom bank- och finansbranschen med 27.000 medlemmar, välkomnar metoo-uppropet.

”Allt som gör att människor börjar prata om saker som är obehagliga och dåliga leder till att människor sätter sig och frågar vad de ska göra åt det”, säger förbundsordförande Ulrika Boëthius.

”Uppropet är en gräsrotsrörelse som sätter igång samtal mellan människor som vill förändra”, fortsätter hon.

Upplever ni att det finns ett större problem i branschen?
”Inte generellt men jag tror att det finns ställen där jargongen är osund, och då behöver man ta tag och jobba med det.”

Ulrika Boëthius kommer delta på finansmarknadsministern metoo-möte på onsdag och förbundet intensifierar de utbildningar de erbjuder i syfte att motverka trakasserier.


Danska Akademien skakas av metoobråk

Krisen inom Svenska Akademien har nu nått andra sidan sundet. Fyra framstående ledamöter lämnar Danska Akademien, Svenska Akademiens motsvarighet, i protest mot ledamoten Marianne Stidsen.

Foto:HENRIK MONTGOMERY / TT

Stidsen har bland annat skapat kontrovers efter att ha försvarat Horace Engdahl samt för att ha likställt metoo med terrorism.

De danska akademiledamöterna Suzanne Brøgger, Ida Jessen, Jens Smærup Sørensen och Astrid Saalbach lämnar den Danska Akademien, helt eller delvis, på grund av oenigheter inom sällskapet.

”Den akademi jag kände är som bortblåst. Det är på grund av Marianne Stidsen. Det blir nog inte likt sig igen”, säger Ida Jessen, en av de avgående akademiledamöterna, till danska Dagbladet Information.

”Akademien förknippas med de åsikter som Stidsen har, det vill jag inte. Jag vill ha ett fritt samtal om litteratur, därför avgår jag”, fortsätter hon.

Den danska kulturjournalisten Kristian Lindberg har följt akademien under en längre tid och han berättar att beskedet kom som en chock även för många danskar.

”Det har inte funnits tecken på en sån här splittring förrän häromdagen då en mejlkonversation om ledamöternas missnöje med Marianne Stidsen läckte”, säger han till TT.

Exakt vad som fått de avgående ledamöterna att fatta beslutet är svårt att säga då den danska akademien sammanträder bakom stängda dörrar och sällan uttalat sig i medier.

”Bråket är delvis en fortsättning på den diskussion som uppstod i Svenska Akademien. Stidsen gick tidigt ut och försvarade Horace Engdahl vilket skapade debatt”, säger Lindberg.

Marianne Stidsen, som varit medlem i akademien sedan 2014, är en kontroversiell figur inom den danska kulturvärlden, berättar Lindberg.

”Stidsen har sedan långt tillbaka varit starkt emot identitetspolitik och allt vad det innebär. Hon har bland annat riktat skarp kritik mot metoo som hon kallat för en terroriströrelse”, säger han och fortsätter:

”Vissa menar att det gjort henne impopulär inom kultursfären men att det gjort att många danskar uppskattar henne. Hon ses som den som vågar säga sanningen om saker.”

Att den Svenska Akademien hade en dansk motsvarighet kanske kommer som en nyhet för somliga — även i Danmark.

”Den Danska Akademiens roll är inte densamma som den svenska, deras budget är mycket mindre och deras roll är inte lika offentlig.”

”Akademien ger ut prestigefyllda litteraturpris och möjliggör möten mellan unga och mer etablerade författare. Inom danska författarvärlden är de stora, men för vanligt folk ganska okända.”

TT: Hur anmärkningsvärt tycker du att de här avhoppen är?
”Att ledamöter lämnar sina uppdrag är extremt ovanligt, och har bara hänt någon enstaka gång sedan akademien grundades 1960”, säger Kristian Lindberg.

”Det ska även tilläggas att det också är mycket ovanligt att den här typen av spänningar finns inom den Danska Akademien här.”

TT: Krisen inom den Svenska Akademien ägde rum 2018, varför ser vi en liknande utveckling först nu i Danmark?
”Jag tror att den här diskussionen pågått inom akademien ända sedan dess men att det är först nu osämjan läcker ut i offentligheten.”

TT: Akademien brukar bestå av 20 ledamöter, vad händer nu med de stolar som de avgående ledamöterna lämnar efter sig?
”Det är svårt att säga. Men om Marianne Stidsen fortsatt vägrar avgå kan det bli svårt att stoppa striden”, avslutar Lindberg.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?