Annons

Metall om aktieutdelningarna: ”Vi är inte superupprörda”

Storbolagen höjer aktieutdelningarna med runt tio procent i snitt, visar boksluten så här långt. Det är inget som får Metallfacket att gå i taket, trots LO:s hotfulla tonläge mitt i lönerörelsen.

”Vi är inte superupprörda”, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Foto:Claudio Bresciani/TT

Industrifacken är mitt uppe i förhandlingarna med sina motparter om kommande löneavtal. Lönekraven är i dessa inflationstider långt ifrån vad som täcker de generella prisökningarna. LO har enats om att hålla igen, att inte kräva kompensation för den tioprocentiga inflationen, men bara om alla andra gör detsamma, och då med udden riktad mot direktörer och kapitalägare.

När snart hälften av börsens jättar, med tiotusentals anställda, redovisat sina förslag till ägarna, visar det sig att utdelningarna kommer att höjas med i storleksordningen tio procent, klart högre än fackens lönekrav. 

LO-ledningen, med ordförande Susanna Gideonsson i spetsen, har varit ganska hotfull i sin retorik. Om inte kapitalisterna håller igen, då ökar konfliktrisken i lönerörelsen som väntas gå in i hett skede mot slutet av mars, har det hetat.

Men just höjda aktieutdelningar är inget som IF Metall tar särskilt stor notis kring.

”Man måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt här, det är en sak att vi kritiserar vd:ar, styrelsers arvoden, och löneökningar. Där tycker vi att de måste gå före och visa gott omdöme och hålla tillbaka. När det kommer till utdelningar är det en annan fråga. Utdelningar kommer ju faktiskt också våra pensionsfonder till godo”, säger Marie Nilsson.

”Sen visar ju också det här att det finns goda kassor i bolagen. Och det är väl bra, det visar att det finns utrymme för våra löneökningskrav. Vi är inte superupprörda över utdelningarna, det är en del av systemet som går till investeringar i samhället”, fortsätter hon. 

Kapitalägarna resonerar ungefär lika.

Banken SEB är ett av storföretagen som höjer aktieutdelningen, med 12,5 procent. Men som andel av vinsten ligger den stilla, påpekar vd Johan Torgeby.

Finanschefen Masih Yazdi fyller i:

”Vi har 260 000 direktägare i vår bank, småsparare. Sedan har vi miljoner som äger SEB-aktier via någon fond. Nu får de en extra peng i ett läge där de har det ganska svårt. Man behöver extra pengar”, säger han och fortsätter:

”Vi har ett elstöd som kommer. Och här kommer ett visst stöd från SEB, utifrån att man har tagit en risk med sitt ägande.”

Så här sa mäktiga Wallenbergsfärens talesperson, i form av Investors vd Johan Forssell till TT, när förslaget om att höja utdelningen med tio procent lades fram nyligen:

”Man ska inte blanda ihop lönerörelsen med utdelningar i företag. Hur företag distribuerar sitt kapital ska baseras på balansräkningen och vilka finansiella resurser bolaget har. Man ska också komma ihåg att utdelningarna fyller en väldigt viktig funktion i samhället”, sa han.

Utdelningar till ägarna är som sagt en sak, ersättningar till topparna en annan, enligt IF Metalls ordförande. Om det skulle visa sig att direktörerna, höga tjänstemän får höga lönepåslag, bonusar och liknande:

”Det är en annan fråga. Här får man inte vara tondöv”, säger Marie Nilsson.

Innehåll från PolestarAnnons

Svenska elbilen uppgraderas – här är nyheterna

Längre räckvidd, snabbare laddning och nya motorer.

Dessutom förbättrade köregenskaper, ett skifte till bakhjulsdrift och en ny smart front.

Här är fem nyheter hos uppdaterade Polestar 2.

Läs mer om uppgraderade Polestar 2 med längre räckvidd, mer effekt och bättre prestanda 

Polestar 2 lanserades 2019 och kombinerar skandinavisk design, användarvänlighet och underhållande köregenskaper med ett tydligt fokus på hållbarhet. När tillverkaren nu uppgraderar Polestar 2 gör man omfattande förbättringar av viktiga tekniska och mekaniska komponenter i den elektriska drivlinan.

Här är fem viktiga nyheter hos den elektriska femdörrars fastback-modellen Polestar 2.

1. Nya motorer

Polestar 2 får en ny generation elmotorer och växelriktare, vilket ger bättre både effektivitet och prestanda. Bilen finns med fyra olika elektriska drivlinor som gör det lättare för kunder att välja en version som passar personliga preferenser och körförhållanden. Hos Single motor-versionerna har motorn en effekt på upp till 299 hk (mot tidigare 231 hk) och ett vridmoment på 490 Nm (tidigare 330 Nm), vilket innebär en kraftig förbättring av bilens prestanda.

Hos versionerna med dubbla motorer – Dual motor – är den nya bakre motorn den primära drivkällan. Med en total effekt på 421 hk och 740 Nm (tidigare 408 hk och 660 Nm), klarar den nu 0-100 km/h på 4,5 sekunder. Väljer du versionen med Performance-paketet har du istället hela 476 hk. Effektivitetsvinsterna hos Dual motor-versionerna beror bland annat på att den främre motorn kopplas bort automatiskt när den inte behövs.

2. Bakhjulsdrift

Single motor-versionerna av Polestar 2 är nu bakhjulsdrivna. Med motorn bak får bilen en sportigare karaktär och piggare styrning, allt för att lyfta körglädjen.

Versionerna med Dual motor förblir fyrhjulsdrivna.

De nya drivlinorna är optimerade för prestanda och för att leverera en engagerande körupplevelse.

3. Kraftfullare batterier och snabbare laddning

Batterierna hos uppgraderade Polestar 2 är nya med förbättringar vad gäller effektivitet, kapacitet och laddningstider. I Long range-versionerna sitter nu 82 kWh-batterier, medan Standard range-versionen har en kapacitet på 69 kWh.

Polestar 2 klarar att ta emot AC-laddning med upp till 11 kW laddeffekt och DC-laddning med upp till 205 kW. Vid en DC-laddning kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på 28 minuter för det stora batteriet i Long range-versionerna och batteriet i Singel motor-versionen har en maximal laddeffekt på 135 kW och kan snabbladdas från 10 till 80 procent på 34 minuter.

4. Längre räckvidd

Räckvidden hos Polestar 2 har också ökat. Versionen med dubbla motorer klarar nu 592 km (enligt WLTP), vilket är en förbättring med 105 km.

Räckvidden hos Standard range Single motor-versionen är upp till 518 km (enligt WLTP), och för Long range Single motor-versionen är samma siffra 635 km (enligt WLTP) – en ökning med 84 km.

5. Ny högteknologisk front.

Grillen är ersatt med en ny front – SmartZone – som nu debuterar hos Polestar 2. Den samlar några av bilens viktigaste aktiva säkerhetsfunktioner. Här samsas bland annat kameror som möjliggör förarassistanssystemet och radarn som aktivt övervakar området framför bilen.

Polestar 2 lanserades redan 2019 och bilen har tagits emot väl – i slutet av 2022 passerade företaget en milstolpe när de meddelade att de hade tillverkat 100 000 exemplar av modellen sedan start. Här i Sverige rullar nu fler än 9 000 Polestar 2 på vägarna.

Uppgraderade Polestar 2 finns nu för beställning via polestar.se. De första leveranserna beräknas till tredje kvartalet 2023.

Upptäck och designa din uppgraderade Polestar 2 här 

Mer från Polestar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Polestar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera