1515

Merkels motattack: Trump räknar fel!

USA har överskott i handeln med EU, om man räknar in tjänster. Det säger tyska förbundskanslern Angela Merkel. Hon kallar Donald Trumps bild av handelsorättvisa mot USA för ”gammaldags”.

Foto:Michael Kappeler

Den tyska motoffensiven kommer efter den gångna helgens fiaskoartade G7-möte och den senaste tidens hårda ord från president Donald Trump mot tysk export. USA:s president har framhärdat att USA:s handelsbalans visar underskott mot såväl EU som exempelvis Kanada och Kina.

”Handelsöverskott beräknas fortfarande på ett gammaldags sätt, baserat endast på varor”, sa Angela Merkel på en pressträff under tisdagen, enligt Bloomberg.

”Men om du inkluderar tjänster i handelsbalansen, har USA ett stort överskott gentemot Europa", fortsatte förbundskanslern.

Resonemanget kring hur handelsbalansen beräknas ska ha varit uppe till diskussion under det infekterade G7-mötet i Kanada, uppger hon.

Förbundskanslern berättar också att hon under G7-mötet föreslagit för Donald Trump en gemensam utredning om fordonsindustrins "strategiska betydelse" på bägge sidor av Atlanten, för att undvika en eskalering mot biltullar.

Donald Trump har tidigare hotat med att USA i nästa steg kan gå vidare med strafftullar på europeiska bilar, om EU går i svaromål mot de amerikanska stål- och aluminiumtullar som nyligen trädde i kraft. 

Vita Huset har redan aviserat att en utredning förbereder hur en höjning av biltullar skulle kunna genomföras.

Amerikanska biltullar mot EU skulle slå mot hjärtat av tysk exportindustri, och även vara mycket kännbart för Sverige.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?