1515
Annons

Merkels krav till Putin: Släpp Navalnyj

Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel har träffat Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

Utöver talibanernas maktövertagande i Afghanistan diskuterades Aleksej Navalnyj och situationen i östra Ukraina.

Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel.
Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands avgående förbundskansler Angela Merkel.Foto:Alexei Druzhinin/Olivier Hoslet

Resan till Moskva är Angela Merkels sista till Ryssland som förbundskansler innan hon avgår om en dryg månad. Vladimir Putin, som talar tyska, räckte bland annat över en blombukett till den avgående Merkel, som talar ryska, inför mötet.

Högt upp på agendan låg konflikten i östra Ukraina och de stillastående fredssamtalen mellan Kiev och de pro-ryska separatisterna.

”Mitt råd är att håll det här formatet levande och inte låta det bara rinna ut i sanden. Trots att framsteg inte har gjorts i den takt vi hoppades på”, säger Merkel på en presskonferens.

Vladimir Putin lät inte lika hoppfull, utan sade att det enligt honom verkar som att den ukrainska makten i Kiev tar steg mot att lämna samtalen.

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj var också ämne för diskussion. Mötet ägde rum på årsdagen för giftattacken mot Navalnyj – vilket inte var en slump enligt Merkels stab.

”Jag krävde att den ryska presidenten skulle frige Navalnyj”, säger Merkel.

Men Putin håller fast vid linjen att Navalnyj inte sitter fängslad av politiska skäl.

”Jag ber om att de domar som utfärdats i Ryssland bemöts med respekt”, säger Putin.


Nya Natosamtal väntar under helgen

Ytterligare försök att förhandla fram en lösning kring Turkiets motstånd mot Natomedlemskap för Sverige och Finland ska göras under helgen.

Men att lösa allt i tid till nästa veckas toppmöte lär bli svårt.

Statsminister Magdalena Andersson (S).
Statsminister Magdalena Andersson (S).Foto:Wiktor Nummelin/TT

Efter midsommarens EU-toppmöte i Bryssel laddar statsminister Magdalena Andersson (S) för att nästa vecka vara med i Natos stora toppmöte i Madrid.

Och hon har ännu inte gett upp om att Sverige i tid till det ska ha fått status som ”invitee” – inbjuden eller blivande medlem – i militäralliansen.

”Det återstår att se. Vi har en dialog med Turkiet och den kommer att fortsätta nu under helgen så får vi se vad det leder till. Om vi inte når en invitee-status före eller vid toppmötet då kommer vi att fortsätta dialogen”, säger Andersson efter EU-mötet i Bryssel.

Att räknas som ”invitee” öppnar dörrarna till deltagande i fler möten under Natoveckan.

”Det har inte så stor praktisk betydelse. Men det finns ju många Natoländer som gärna ser att vi får invitee-status och också jobbar för att så ska bli fallet”, säger statsministern. 

I Turkiet har samtidigt utrikesminister Mevlut Cavusoglu upprepat tidigare krav på Sverige och Finland.

”Ni öppnar era dörrar och står värd för terroristorganisationer, tillåter alla typer av deras aktiviteter, blundar för deras finansiering”, säger Cavusoglu på ett möte i Malatya, enligt det engelskspråkiga turkiska regeringsorganet Daily Sabah.

I samma framträdande tar han även upp hur Grekland i 15 år blockerade Nordmakedonien från medlemskapsförhandlingar med EU. Magdalena Andersson tycks dock inte vara orolig för att någon liknande ska drabba Sverige i Nato.

”Vi har hela tiden sagt från regeringens sida att man får förvänta sig att det tar lite tid från att man ansöker om medlemskap i en internationell organisation till det att man blir medlem. Det är ju därför viktigt att vi har sett till att vi har de här säkerhetsförsäkringarna från USA, Storbritannien, Tyskland, Frankrike bland andra. Vi har ju på så sätt förberett oss för en sådan här situation”, säger Andersson.

”Med det sagt så är det också så att 29 medlemsstater (av 30 i Nato) ser att Sverige och Finland skulle vara starka bidragsgivare för att öka säkerheten för hela Nato. Så det är klart att det finns poänger med att det inte tar för lång tid innan vi blir medlemmar”, säger Andersson.

Enligt Daily Sabah kritiserar Turkiets utrikesminister i sitt tal i Malatya även Sverige för intervjuer som SVT gjort med kurdiska företrädare.

”Vi har en självständig och oberoende public service i Sverige”, fastslår dock statsministern i Bryssel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?