Annons

Merkel vid Berlinmuren: Försvara friheten

Den grå betongen i muren, flera meter hög, bildar en fasansfull fond från historien när Berlin och världen minns dagen för 30 år sedan när resten av muren rasade.

”Berlinmuren påminner oss om att vi måste göra vår del för att försvara friheten och demokratin”, säger förbundskansler Angela Merkel.

Foto:Michael Sohn

Ett fuktigt och grått Berlin mötte lokalbor och ditresta när firandet av murens fall den 9 november för 30 år sedan formellt inleddes. Angela Merkel, för många den politiska symbolen för det samlade Tyskland, anlände klockan tio till Bernauer Strasse där ett minnesmärke över mörkrets mur står kvar.

Invid remsan av grus, mellan de två betongmurarna och vid vakttornets kantiga, hotfulla, siluett samlades Merkel, president Frank-Walter Steinmeier, förbundsdagens talman Wolfgang Schäuble och utrikesminister Heiko Maas med hundratals inbjudna, många av dem direkt berörda av murens knivskarpa gräns mellan väst och öst.

Flera av de ledande politikerna var direkt delaktiga i och ansvariga för återförenandet för 30 år sedan.

Röda och gulvita rosor lyste upp det gråa lågtrycket. Blommor som sedan sattes fast i den gråa murväggen. Först av de ledande dignitärerna, sedan av de många som mött upp.

Efter den korta ceremonin vid muren, där endast unga inbjudna talade, fortsatte man med en vandring utefter Bernauer Strasse, ett av de få ställen där Berlin behållit muren. Gatan har historisk betydelse från dagarna i augusti 1961, då muren restes och panikslagna boende klättrade ut genom fönster för att hamna på västsidan.

Förbundskansler Merkel ledde promenaden efter murresterna, kvarlämnad betong och gjutjärnsstolpar som effektivt hindrade varje försök att fly över den dödliga zonen, hon stannade medvetet vid de många som väntade vid avspärrningarna, hälsade på dem för att visa att Tyskland nu är ett öppet samhälle.

Och hon markerade, i ett tal, att demokrati och frihet inte är en självklarhet, kampen för värderingarna måste hela tiden pågå.

”Vi ska minnas de frihetssökande medborgarna i oförsonligheten hos diktaturen i DDR, vi ska inte glömma de många människor som drabbades av den”, säger Merkel vid en minnesgudstjänst i en kyrka vid den forna muren, en nybyggd kyrka som ersatt den som DDR-regimen sprängde till bitar.

”Men vi ska inte heller glömma alla de som drabbades av pogromer”, fortsätter Merkel och hänvisar till nazisternas folkbrott mot judar i Berlin under kristallnatten i november för 81 år sedan.

Och så, på den laddade platsen, säger hon att friheten nu måste hedras och försvaras.

Dagens firande hedrar både murens fall och återförenandet mellan Östtyskland och Västtyskland, en händelse då inte en människa dödades trots de enorma storpolitiska spänningar som omgärdade den historiska händelsen.

Men 30-årsfirandet präglas också av ett Tyskland där skillnader mellan det forna öst och det forna väst har blivit allt mer tydliga, anspänningar som kommit att prägla förberedelserna för minnesdagen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?