1515

Merkel: Vi har fokuserat för mycket på oss själva

Tysklands förbundskansler Angela Merkel lovade på måndagen att försöka lägga de interna stridigheterna i regeringen bakom sig och blicka framåt.

"De senaste månaderna så har vi i många fall fokuserat alltför mycket på oss själva. Det måste förändras", sade hon till journalister enligt Bloomberg News.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:Jens Meyer

I helgen lyckades koalitionen - hennes eget parti CSU, bayerska systerpartiet CSU samt socialdemokraterna SPD - hitta en ny kompromiss om Hans-Georg Maassen. Han miste jobbet som chef för underrättelsetjänsten efter kontroversiella uttalanden men omplacerades till en post i inrikesdepartementet med högre lön, vilket vållade mycket kritik.

CSU-chefen Horst Seehofer gick med på att inte höja lönen för Maassen, och lovade på söndagen att en upplösning av koalitionen inte varit uppe på bordet. Spänningarna mellan honom och Merkel har dock tilltagit och väckt spekulationer om att koalitionen är i fara.  

Angela Merkel sade på måndagen att koalitionspartierna ska träffas den 1 oktober för att lägga upp strategin för resten av året. Hon konstaterade att vi lever "i en tid av stora utmaningar", med hänvisning till brexit, utsläppsskandalen och sociala program som barnomsorgen. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?