ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Merkel: "Tyskland får en stabil regering"

Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokratiska SPD har enats om villkoren för en tysk koalitionsregering. Nu ska SPD:s medlemmar rösta om uppgörelsen.

"Det är inte givet att det blir ett ja", säger professorn och Tysklandsexperten Hubert Fromlet.

På onsdagen bekräftades att de tyska koalitionssamtalen gått i mål. Efter att CDU misslyckats med att få till en koalition med de gröna och liberalerna har SPD haft en stark förhandlingsposition och har enligt flera tyska medier kapat åt sig både utrikes-, finans- och arbetsmarknadsministerposterna.

SPD:s partiledare Martin Schulz väntas bli utrikesminister och Hamburgs socialdemokratiska borgmästare Olaf Scholz finansminister.

"Tyskland får nu en stabil regering", konstaterade Angela Merkel i en kommentar på onsdagen.

Parterna har haft svårt att enas på flera punkter och förhandlingarna, som egentligen skulle ha avslutats i söndags, drog ut på tiden.

Uppgörelsen innebär bland annat att man som mest ska vara visstidsanställd i 18 månader, istället för dagens 24 månader, uppger Reuters.

SPD har även krävt att flyktingpolitiken görs mer generös, samt att sjukvården reformeras och hårdare tag tas mot tillfälliga anställningar.

"Det var väldigt svåra förhandlingar och CDU har varit tvungna att göra betydande eftergifter. Det är helt uppenbart att SPD har fått igenom väldigt mycket", säger Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Linnéuniversitetet och senior advisor på Tysk-Svenska handelskammaren.

Han pekar på att SPD förefaller få ansvar för finans-, utrikes-, och arbetsmarknadsfrågor.

"Det är tre enormt tunga departement."

För Martin Schultz har förhandlingarna med CDU varit en svår balansgång, då mäktiga falanger inom partiet i stället velat gå i opposition.

Socialdemokraterna ingick i en koalitionsregering ledd av Angela Merkel under förra mandatperioden, en bidragande orsak till SPD:s katastrofala resultat i förbundsvalet i september.

Innan en koalitionsregering formellt kan bildas ska SPD:s närmare en halv miljon medlemmar rösta om saken. Det väntas ske om cirka tre veckor.

"Det är fortfarande ett öppet race, även om det blivit lite lättare för partiledningen att sälja in nu eftersom det finns en ganska tydliga social profil och man sannolikt får tunga poster", säger Hubert Fromlet.

"Men det är inte givet att det blir ett ja". 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer