Annons

Merkel: "Tyskland får en stabil regering"

Angela Merkels kristdemokrater och socialdemokratiska SPD har enats om villkoren för en tysk koalitionsregering. Nu ska SPD:s medlemmar rösta om uppgörelsen.

"Det är inte givet att det blir ett ja", säger professorn och Tysklandsexperten Hubert Fromlet.

Bild:Markus Schreiber

På onsdagen bekräftades att de tyska koalitionssamtalen gått i mål. Efter att CDU misslyckats med att få till en koalition med de gröna och liberalerna har SPD haft en stark förhandlingsposition och har enligt flera tyska medier kapat åt sig både utrikes-, finans- och arbetsmarknadsministerposterna.

SPD:s partiledare Martin Schulz väntas bli utrikesminister och Hamburgs socialdemokratiska borgmästare Olaf Scholz finansminister.

"Tyskland får nu en stabil regering", konstaterade Angela Merkel i en kommentar på onsdagen.

Parterna har haft svårt att enas på flera punkter och förhandlingarna, som egentligen skulle ha avslutats i söndags, drog ut på tiden.

Uppgörelsen innebär bland annat att man som mest ska vara visstidsanställd i 18 månader, istället för dagens 24 månader, uppger Reuters.

SPD har även krävt att flyktingpolitiken görs mer generös, samt att sjukvården reformeras och hårdare tag tas mot tillfälliga anställningar.

"Det var väldigt svåra förhandlingar och CDU har varit tvungna att göra betydande eftergifter. Det är helt uppenbart att SPD har fått igenom väldigt mycket", säger Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi vid Linnéuniversitetet och senior advisor på Tysk-Svenska handelskammaren.

Han pekar på att SPD förefaller få ansvar för finans-, utrikes-, och arbetsmarknadsfrågor.

"Det är tre enormt tunga departement."

För Martin Schultz har förhandlingarna med CDU varit en svår balansgång, då mäktiga falanger inom partiet i stället velat gå i opposition.

Socialdemokraterna ingick i en koalitionsregering ledd av Angela Merkel under förra mandatperioden, en bidragande orsak till SPD:s katastrofala resultat i förbundsvalet i september.

Innan en koalitionsregering formellt kan bildas ska SPD:s närmare en halv miljon medlemmar rösta om saken. Det väntas ske om cirka tre veckor.

"Det är fortfarande ett öppet race, även om det blivit lite lättare för partiledningen att sälja in nu eftersom det finns en ganska tydliga social profil och man sannolikt får tunga poster", säger Hubert Fromlet.

"Men det är inte givet att det blir ett ja". 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?