1515

Merkel: Tuff tid väntar – krisskulderna återbetalda 2058

De tyska lån som tagits upp för att hantera coronaviruskrisen kommer vara återbetalade år 2058, enligt uttalanden från landets förbundskansler Angela Merkel refererade av Reuters.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:Markus Schreiber

Angela Merkel sade också vid en presskonferens att hon förväntar sig att pandemin kommer att intensifieras och bli ”ännu svårare” under höst- och vintermånaderna än under sommarmånaderna.

”Vi kommer få leva med det här under lång tid framöver. Situationen är och förblir allvarlig”, sade hon enligt AFP.

Förbundskanslern sade också att det inte kommer gå att komma tillbaka till ett normalläge som rådde innan krisen, som hon menar ”slagit hårt mot oss och hela vår existens”.

För en vecka sedan meddelade Tysklands finansminister Olaf Scholz att landet kommer ta på sig ännu mer skulder för att bekämpa de negativa ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin. 

Över 1.000 miljarder euro kommer skjutas till och för att detta ska bli möjligt kommer regler om balans i statsbudgeten åsidosättas för att möjliggöra hälso- och stabilitetsfrämjande satsningar.

Finanserna ska gå till stödlån för företag och medborgare samt till garantier i de räddningspaket som bland annat ska möjliggöra löneutbetalning till anställda som drabbats av företagens permitteringar.

Tysklands ekonomi är den starkaste i hela Europa och skadeverkan från coronaviruspandemin har varit mindre än det genomsnittliga sett till BNP-påverkan. Trots detta rapporterades BNP för andra kvartalet ha fallit med 9,7 procent jämfört med första kvartalet.

I en intervju med Funke hävdade finansministern att ekonomin förväntas komma tillbaka till samma nivåer som rådde innan krisen under slutet av 2021 eller inledningen av 2022.

Olaf Scholz har nominerats till partiledare för tyska Socialdemokraterna och kan således komma att bli Angela Merkels ersättare som förbundskansler sedan hon aviserat att hon kommer att avgå nästa år.

Enligt Robert Koch-institutet, Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har 9.288 personer avlidit till följd av coronaviruset.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?