Annons

Merkel: Tuff tid väntar – krisskulderna återbetalda 2058

De tyska lån som tagits upp för att hantera coronaviruskrisen kommer vara återbetalade år 2058, enligt uttalanden från landets förbundskansler Angela Merkel refererade av Reuters.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.Foto:Markus Schreiber

Angela Merkel sade också vid en presskonferens att hon förväntar sig att pandemin kommer att intensifieras och bli ”ännu svårare” under höst- och vintermånaderna än under sommarmånaderna.

”Vi kommer få leva med det här under lång tid framöver. Situationen är och förblir allvarlig”, sade hon enligt AFP.

Förbundskanslern sade också att det inte kommer gå att komma tillbaka till ett normalläge som rådde innan krisen, som hon menar ”slagit hårt mot oss och hela vår existens”.

För en vecka sedan meddelade Tysklands finansminister Olaf Scholz att landet kommer ta på sig ännu mer skulder för att bekämpa de negativa ekonomiska konsekvenserna av covid-19-pandemin. 

Över 1.000 miljarder euro kommer skjutas till och för att detta ska bli möjligt kommer regler om balans i statsbudgeten åsidosättas för att möjliggöra hälso- och stabilitetsfrämjande satsningar.

Finanserna ska gå till stödlån för företag och medborgare samt till garantier i de räddningspaket som bland annat ska möjliggöra löneutbetalning till anställda som drabbats av företagens permitteringar.

Tysklands ekonomi är den starkaste i hela Europa och skadeverkan från coronaviruspandemin har varit mindre än det genomsnittliga sett till BNP-påverkan. Trots detta rapporterades BNP för andra kvartalet ha fallit med 9,7 procent jämfört med första kvartalet.

I en intervju med Funke hävdade finansministern att ekonomin förväntas komma tillbaka till samma nivåer som rådde innan krisen under slutet av 2021 eller inledningen av 2022.

Olaf Scholz har nominerats till partiledare för tyska Socialdemokraterna och kan således komma att bli Angela Merkels ersättare som förbundskansler sedan hon aviserat att hon kommer att avgå nästa år.

Enligt Robert Koch-institutet, Tysklands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, har 9.288 personer avlidit till följd av coronaviruset.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?