ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Merkel stöder "ekonomi- och finansminister"

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har nu gett sitt stöd till tanken på en "ekonomi- och finansminister" för euroområdet, ett tecken på att hon är redo för en djupare integration av euroområdet.

Det skriver Financial Times och citerar kommentarer från förbundskanslern vid en presskonferens på tisdagen.

Angela Merkel sade att hon kan tänka sig en ekonomi- och finansminister för euroområdet som kan hjälpa till att ge ett "större sammanhang" i den ekonomiska politiken i området och säkra att "konkurrensfaktorerna förenas".

"Det behöver inte vara de samma, men de måste vara likartade", sade Angela Merkel.

Hon gav också stöd till finansminister Wolfgang Schäubles förslag om att göra om krisfonden ESM (European Stability Mechanism) en Europeisk Monetär Fond.

"Det är en väldigt bra idé… Det skulle ge oss möjlighet att visa världen att vi har mekanismer i vår eurozonsportfölj för att vara redo att reagera på oväntade situationer", sade förbundskanslern till journalister.

Hon gav dessutom stöd till tanken på en "euro-budget" som kan fördela medel till länder som implementerar ekonomiska reformer "men där stabilitets- och tillväxtpakten inte ger mycket manöverutrymme".

"Jag förstår inte hur Spanien kan göra nedskärningar för sina forskningsinstitut och universitet, något som inte förbättrar konkurrenskraften", sade hon.

Financial Times noterar att med mindre än en månad till valet så utsätts Angela Merkel för tryck att svara på franske presidenten Emmanuel Macrons förslag för att reformera euroområdet. Han vill skapa en budget för euroområdet som ska beslutas av EU-parlamentet och styras av finansministrarna i euroområdet.

Angela Merkel har också anklagats av hennes socialdemokratiske utmanare, Martin Schultz, för att hon inte har lyckats formulera en vision om euroområdets framtid, till skillnad från Emmanuel Macron.

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies