ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Merkel står stark inför supervalåret

  • SEGERVITTRING. Angela Merkel har bättre chanser än Martin Schulz att bli kansler, både i opinionsundersökningarna och sett till möjligheten att få fram koalitioner med majoritetsstöd, enligt valforskaren Marc Debus Foto: AP

Samtidigt som fransmännen ska välja president startar den tyska valkampen, med största delstaten om två veckor och hela landet i september. Mycket tyder på att Angela Merkel kan sitta kvar som förbundskansler.

Vinterns överraskning i tysk politik är ”Schulzeffekten”. Socialdemokraterna fick en rekordsnabb uppgång i opinionen efter valet i januari av EU-parlamentets förre talman Martin Schulz som ny partiledare.

I februari låg partiet jämsides med Kristdemokraterna, under Angela Merkel. Sedan dess har det gått utför.

”Socialdemokraterna har inte gått så optimalt som man hoppades när Martin Schulz utsågs till partiledare”, säger den tyska valforskaren Marc Debus.

Partiets höga förhoppningar kollapsade när delstaten Saarland röstade för en månad sedan. Där växte gapet mot Kristdemokraterna från 5 till drygt 11 procentenheter. Rädslan för en koalition med Vänsterpartiet fick många väljare att i sista stund välja bort Socialdemokraterna.

”Efter Saarland är frågan om Schulzeffekten över huvud taget finns kvar. Opinionssiffrorna är visserligen fortfarande bättre än innan han valdes, men det är inte troligt att partiet blir starkare än CDU/CSU. Då blir det svårt för Socialdemokraterna att utse kansler”, säger Marc Debus, professor vid socialforskningsinstitutet MZES i Mannheim.

Han pekar dock på att Socialdemokraterna har genomgått en inre mobilisering och fått ökat självförtroende med Martin Schulz, som tog över efter den färglösare Sigmar Gabriel som nu är utrikesminister.

En utredning om EU-bidrag till den tidigare talmannens assistent kan dock slänga grus i valkampen.

Båda regeringspartierna gynnas av en superstark ekonomi och avtagande flyktingström.

”Socialdemokraterna trycker på frågor om social rättvisa, vilket är en central fråga för Martin Schulz. Kristdemokraterna pekar på Tysklands ekonomiska framgångar”, säger Marc Debus.

Han säger att Angela Merkel har bättre chanser än Martin Schulz att bli kansler, både i opinionsundersökningarna och sett till möjligheten att få fram koalitioner med majoritetsstöd.

”De gröna partiledarna Simone Peter och Cem Özdemir är båda inriktade på en svartgrön koalition med Kristdemokraterna. Liberalerna, som är Kristdemokraternas traditionella partner, är också på väg tillbaka till förbundsdagen i höst. Socialdemokraterna har färre möjligheter.”

Marc Debus ser de två delstatsvalen i maj som viktiga test på det politiska läget inför höstens förbundsdagsval, inte minst för det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD.

”Om partiet missar 5-procentsspärren i Schleswig-Holstein på söndag blir det svårare i valet i Nordrhein-Westfalen veckan därpå och i förbundsdagsvalet i september.”

Interna strider försvagar partiet, som har backat från uppemot 15 procent till mellan 7 och 10 procent i de tre senaste mätningarna. Vid förra helgens stormiga stämma blev det klart att partiledaren Frauke Petry inte blir kanslerkandidat.

Stämman tog också ett kontroversiellt beslut att arbeta för att Tyskland ska lämna euron, vilket troligen skulle vara dödsstöten för den europeiska valutan.

”Frågan är om väljarna ställer upp bakom ett parti som inte visar sig ha någon större potential att lösa sina konflikter”, säger Marc Debus.

I Nordrhein-Westfalen, Tysklands största delstat med knappt 18 miljoner invånare, står ännu mer på spel.

”Socialdemokraternas tydliga försprång ser ut att krympa ihop. Partiet får skulden för delstatens många ekonomiska problem. Det är inget bra utgångsläge om partiet förlorar i den viktigaste delstaten”, säger Marc Debus.

Samtidigt ligger De gröna farligt nära 5-procentsspärren här.

”Ett bakslag här skulle sända signaler till förbundsdagsvalet”, säger Marc Debus.

Tyck till