Annons

Merkel står fast vid bidrag – trots Sveriges krav

Tyskland manar till en snabb uppgörelse om coronastöd och en ny långtidsbudget i EU.

Förbundskansler Angela Merkel står fast vid förslaget om mångmiljardbidrag till dem som drabbats värst av krisen.

”Det är en investering”, säger Merkel på besök i Bryssel.

Foto:Geert Vanden Wijngaert
Foto:Geert Vanden Wijngaert
Foto:Geert Vanden Wijngaert
Foto:Geert Vanden Wijngaert

Förbundskanslerns allra första utlandsresa sedan coronakrisen slog till på allvar går till EU-hjärtat i Bryssel.

Den formella anledningen är att tala om det ordförandeskap i EU:s ministerråd som Tyskland tog över den 1 juli. Men hon ska också bana väg för en uppgörelse om EU:s ekonomiska återhämtning efter pandemin. Överläggningar ska hållas i ett möte med unionens tre tyngsta företrädare: permanente rådsordföranden Charles Michel, kommissionsordföranden Ursula von der Leyen och parlamentstalmannen David Sassoli.

Framför allt de sista två manar till ett storskaligt stöd efter coronapandemin. EU-kommissionen har föreslagit 750 miljarder euro i coronastöd samt en långtidsbudget för de närmaste sju åren på 1.150 miljarder.

”Solidaritet betyder att stöd ges till dem som behöver det”, säger von der Leyen inför EU-parlamentet.

”Vi kan inte och får inte gå bakåt. Vi kommer att kämpa för att det här förslaget blir en framgång med alla medel vi har”, säger talmannen Sassoli.

Förslaget diskuterades en första gång av EU:s stats- och regeringschefer i ett webbmöte på midsommarafton. Efter det har Charles Michel utlovat ett kompromissbud till den här veckan.

”Vi har fortfarande arbete kvar. Men jag kan garantera er att jag gör allt jag kan för att säkra en uppgörelse. Vi måste ha en snabb lösning”, säger Michel i EU-parlamentet.

Liknande ord hörs från Angela Merkel.

”Vi har inte råd att förlora någon tid. Det kommer bara att drabba de svagaste.”

I ett gemensamt uttalande efter kvällens möte uttalar kommissionsordförande von der Leyen, rådsordförande Michel, talman Sassoli och förbundskansler Merkel hopp om en snabb uppgörelse om coronastöd och långtidsbudget – helst redan vid mötet den 17–18 juli.

”Deltagarna betonade att det skulle vara viktigt om stats- och regeringscheferna når ett avtal under det här Europeiska rådet (toppmötet). Talman Sassoli bidrog i diskussionen med huvudvillkoren för att parlamentet ska ge sitt godkännande”, heter det i uttalandet.

”Att nå en uppgörelse för en ambitiös återhämtning är EU:s högsta prioritet”, konstaterar samtidigt Charles Michel på Twitter.

Kommissionens förslag bygger till stor del på ett utspel från Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron i mitten av maj om att dela ut 500 miljarder euro i rena bidrag till de länder och regioner som drabbats värst av coronakrisen.

Det fördelningssättet står Merkel fast vid – trots att flera länder i främst Nordeuropa ansett att pengarna i stället borde ges som lån.

Förbundskanslern räknar dock med att satsningen kommer att betala sig, genom att hjälpa de drabbade att komma tillbaka igen.

”Ingen kommer ur den här krisen på egen hand. Europeisk solidaritet är inte bara en humanitär gest. Det är en investering”, säger Merkel inför EU-parlamentet.

Bland de mest missnöjda finns Sverige, som tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike etablerat sig som EU:s ”frugala fyra”, med krav på en återhållsam budget och lån i stället för bidrag som coronastöd.

Merkel hoppas ändå snabbt komma över oenigheten.

”Jag vill att vi når en uppgörelse före sommarlovet. Det kommer att krävas kompromisser från alla sidor”, säger hon.


Innehåll från PreciselyAnnons

Avtal på autopilot för framtidens juristavdelning

De processer och verktyg som bolagsjurister använder i avtalsarbetet har under de senaste åren utvecklats snabbt. Med en digital plattform som automatiserar avtalsprocesser vill Precisely hjälpa bolagsjurister att uppnå bättre regelefterlevnad och produktivitet. Som ett resultat får bolagsjuristen mer tid över att hjälpa sina kommersiella team att göra bättre affärer. 

Avtal utgör en trygghet. De används för alltifrån överenskommelser med leverantörer och licenser för mjukvara, till hyra av kontor och anställning av konsulter. Liksom de flesta andra aspekter av företagande har avtal och affärsjuridik gått över till att vara allt mer digitalt. 

– En av de vanligare åtgärderna för att komma ifrån traditionell avtalshantering är att många nu har digitala arkiv istället för fysiska. Endast digital arkivering påverkar dock inte avtalsflödet i sin helhet i någon större utsträckning. Det finns många områden som behöver ses över för att nå ett säkrare, effektivare och lönsammare sätt att hantera sina avtal på, betonar Nils-Erik Jansson, grundare och VD på Precisely.

Det Nils-Erik avser är exempel på funktionalitet i Preciselys plattform. Plattformen ger företag möjlighet att maximera sina avtals prestanda och låta vem som helst skapa, förhandla, digitalt signera samt följa upp avtal, utan att bolagets jurister tappar kontrollen. Idag används bolagets teknik av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD. 

– Våra kunder reducerar sina kostnader, samtidigt som de får bättre översikt. Vi har sett resultat om 30 procents minskad ledtid för avtal, och 80 procents minskad tid för att skapa avtalen, säger Nils-Erik. 

Låter bolagsjuristen fokusera på juridiken

Plattformen gör att bolagsjuristen kan fokusera på strategi och komplex juridisk analys istället för enklare frågor.

– Vi löser flera utmaningar som ofta leder till huvudvärk för bolagsjurister. Genom att definiera digitala regler utifrån befintliga policys, compliance-rutiner och avtalsmallar behöver man inte kompromissa mellan regelefterlevnad, kontroll och snabbhet. På så vis kan bolagsjuristerna fokusera på det de är bäst på – juridiskt arbete istället för pappersarbete, konstaterar Nils-Erik.

Förbättrar den juridiska upplevelsen 

Många av Preciselys kunder vittnar om att juristavdelningen har begränsade resurser i jämförelse med övriga organisationen. Det leder ibland till att bolagsjuristen uppfattas som en flaskhals. 

– En uppskattad effekt av plattformen som har blivit alltmer central är att den hjälper juristavdelningen att samarbeta bättre med sina kommersiella avdelningar. Plattformen blir bolagsjuristernas ”superkraft” och gör det möjligt för affärssidan av företaget att hantera stora delar av den standardiserade avtalsprocessen på egen hand, samtidigt som de alltid avtalar inom förgodkända regler och ramar. Det leder till att en bättre upplevelse för alla som interagerar med Legal, adderar Nils-Erik.

Framtiden för digital avtalsförhandling

Preciselys teknik möjliggör också digital förhandling, vilket underlättar när allt fler arbetar på distans. De digitala förhandlings- och samarbetsfunktionerna gör att parterna kan komma överens snabbare - med utökad spårbarhet och kontroll. Precisely banar väg för nästa generations avtalsplattform och redan idag kan avtal registreras med stöd av AI.

– Tekniken vi har utvecklat för att analysera avtal kommer i framtiden appliceras för att hjälpa våra kunder förhandla med mer kontroll och högre effektivitet. På sikt ser vi att det kommer vara möjligt att eliminera mänsklig interaktion vid förhandling av enklare avtal, avslutar Nils-Erik.

OM PRECISELY

Precisely grundades 2014 av affärsjuristerna Nils-Erik Jansson och Simon Fouladi. Bolagets prisbelönta digitala avtalsplattform hjälper bolag att förbättra sina avtalsprocesser. Idag används Preciselys plattform av fler än 200 bolag spridda över hela världen. Bland de svenska kunderna märks bl.a. Norstedts Juridik, New Wave Group och NA-KD.  www.precisely.se  

 

Mer från Precisely

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Precisely och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?