Annons

Merkel ser ut att skippa Löfven-möte

En av EU:s viktigaste ledare, den tyska förbundskanslern Angela Merkel, uteblir troligen från det informella EU-toppmöte som statsminister Stefan Löfven är värd för i Göteborg den 17 november. Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens Theresa May kommer dock.

Enligt statsrådsberedningen ser Angela Merkel ut att bli en av få av de, fortfarande, 28 EU-ländernas stats- och regeringschefer som inte kommer till Göteborg och det som på EU-lingo kallas EU:s sociala toppmöte. Det ska handla om rättvisa, jobb och tillväxt och då i första hand om arbetsmarknaden i EU. Stefan Löfven är en av dem som lanserat idén om möte, starkt uppbackad av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Det är ett i huvudsak öppet möte som kommer att sändas på webben. Den som vill ska kan följa rundabordsdiskussioner mellan EU-ledarna inom toppmötets tema. Förutom EU-ledarna har företrädare för fack och arbetsgivare bjudits in.

Den stängda delen av mötet är en lunch för EU-ledarna där EU:s ordförande Donald Tusk vill lyfta frågor om utbildning och kultur.

Stefan Löfven kommer att ha separata möten med bland andra den brittiska premiärministern Theresa May och kommer att delta i ett evenemang, enligt planerna, tillsammans med den franske presidenten Macron.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera