Merkel rensar i partiet efter ”oförlåtlig” skandal

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tvingar två uppsatta personer i partiet att lämna sina poster. Merkel och det styrande konservativa CDU försöker därmed återställa ordningen efter skandalen i förbundslandet Thüringen där främlingsfientliga högerpartiet AFD, tillsammans med bland andra CDU, röstade fram liberalen Thomas Kemmerich som ministerpresident.

Foto:Markus Schreiber

Det var första gången som AFD aktivt kunde påverka ett viktigt politiskt beslut i Tyskland.

Merkel säger att händelsen är ”oförlåtlig”. Hon beslutade att Christian Hirte som är regeringskommissionären för östfrågor och minister utan departementsansvar får lämna sina uppdrag. Hirte gratulerade Thomas Kemmerich när han blev vald till ministerpresident, alltså regeringschef i delstaten Thüringen.

Även CDU:s regionale ledare Mike Mohring säger att han lämnar sitt uppdrag i maj. Mohring lyssnade inte till CDU:s partiledare Annegret Kramp-Karrenbauer, som uppmanade honom att inte rösta för Kemmerich.

FDP:s Kemmerich har lämnat in sin avskedsansökan för uppdraget. Han hade ersatt Bodo Ramelow från Die Linke.

Stark kritik finns också inom socialdemokratiska SPD, som regerar tillsammans med CDU på riksplanet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?