Annons

Merkel omsprungen inför förbundskanslervalet

I slutet på september ska tyskarna välja en ny förbundskansler. Hittills har det sett ut som att Angela Merkel kommer bli omvald, men nu har trenden vänt. Den tyske socialdemokraten Martin Schulz har gått om Merkel, rapporterar Reuters. 

Martin Schulz och Angela Merkel.
Martin Schulz och Angela Merkel.Bild:AP

En opinionsundersökning som har genomförts på uppdrag av den tyska public service-kanalen ZDF visar att 49 procent av tyskarna vill se Schulz, som varit Europaparlamentets talman, som nästa förbundskansler. Motsvarande siffra för Merkel är 38 procent. 

I slutet på januari visade en likadan opinionsundersökning att 44 procent vill se Merkel som förbundskansler efter valet i september, medan 40 procent vill se Schulz som förbundskansler.

De tyska socialdemokraterna SPD har ökat sitt stöd med sex procentenheter och får stöd av 30 procent av tyskarna, medan Merkels kristdemokrater CDU och systerpartiet CSU tillsammans får stöd av 34 procent, vilket är en minskning med två procentenheter.

Högerpopulisterna AfD som driver en tydlig anti-invandringslinje ser ut att bli landets tredje största parti med stöd av tio procent av tyskarna.

Angela Merkel har varit förbundskansler i tolv år. Hennes företrädare var socialdemokraten Gerhard Schröder.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?