1515

Merkel och Löfven protesterar mot USA-tullar

Förbundskansler Angela Merkel och statsminister Stefan Löfven riktar en gemensam protest mot USA:s planerade handelstullar. Dessutom är det full fart framåt som gäller i migrationsfrågan under våren, om den stora utmaningen att hitta en gemensam lösning bland EU-länderna ska lyckas.

Angela Merkel och Stefan Löfven
Angela Merkel och Stefan LöfvenFoto:Michael Sohn

Som förste regeringschef när den nya tyska regeringen nu är på plats bjöds statministern in till ett möte med förbundskansler Merkel. Om det är ett tecken på tysk uppskattning eller bara rör sig om en schematisk slump kan vi låta vara osagt. Men klart är att de båda ledarna avhandlade en lång rad ämnen när de träffades i den tyska huvudstaden – ett möte som i mångt och mycket tog sikte på nästa veckas EU-toppmöte i Bryssel.

Vid en pressträff lyftes USA:s planerade tullar på stål och aluminium fram.

"Vi anser att de tullar som USA aviserat talar emot WTO:s grunder och om möjligt måste ändras eller lösas genom samtal", sade Merkel.

"Vi kommer säkert att ta upp detta på nästa veckas Europeiska råd", fortsatte hon.

En annan – brådskande – fråga är migrationen. Planen är att redan i juni ha kommit överens om ett gemensamt europeiskt asylsystem. Hittills har dock förhandlingarna gått trögt.

"Det är inte så att det står stilla. Det händer saker, men det händer för långsamt. Det gäller att påskynda det arbetet och sätta ihop grupper som kan jobba fram konkreta förslag på hur det ska gå till", säger Stefan Löfven till TT.

Huvudproblemet är att vissa länder, som Tyskland och Sverige, vill se en jämnare fördelning av asylsökande mellan EU-länderna. En rad länder, främst i Östeuropa, säger dock tvärt nej till en automatisk fördelning.

"Klarar inte vi att få en lösning på plats så skadar det EU. Det har inget land glädje av, inte Polen, inte Ungern eller något annat land. Sedan tycker jag mig höra att det finns mer utav en diskussion och en kompromissvilja hos flera, så det är bara att arbeta på", säger statsministern.

Efter de nyss avslutade tyska regeringsförhandlingarna har Tyskland sagt att man är beredd att gå med på en ökad EU-budget, när nästa långtidsbudget nu förhandlas.

"Det betyder förstås inte att alla önskemål kommer att infrias", säger Merkel och intygar att alla nettobetalare, som Sverige och Tyskland, arbetar tätt tillsammans för att hålla nere utgifterna.

Samtidigt betonar hon att det måste finnas pengar till de nya åtaganden som EU vill satsa på.

"Frågan är ju vad pengarna används till, vilka prioriteringar som görs."

Sverige säger tydligt nej till ökade EU-utgifter.

"Vi kan inte acceptera en situation där Sveriges hela kommande reformutrymme äts upp av en ökad EU-avgift. Det går inte", säger Löfven och förespråkar liksom Merkel att det görs omprioriteringar.

"Vill man prioritera upp vissa saker så får man prioritera ner andra. Den typen av diskussioner är tyskarna helt och fullt med på att vi ska föra, så det är inte bara så att tyskarna vill brassa på", säger Löfven till TT.

Angela Merkel och Stefan Löfven gav också sitt stöd till Storbritannien.

"All användning av kemiska vapen är fullständigt oacceptabelt och vi ställer oss helt bakom det brittiska kravet att Ryssland måste förklara hur det här nervgiftet har kommit att kunna användas i mordförsök i Storbritannien", sade Löfven.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?