1515

Merkel medger problem med värderingen av euron

Tysklands förbundskansler Angela Merkel har meddelat att det är problem med värderingen av euron, eftersom Europeiska centralbanken (ECB) har anpassat sin valutapolitik efter de svagare medlemsländerna inom eurozonen, rapporterar Reuters. 

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:Markus Schreiber/TT

"Vi har för närvarande självklart ett problem med värderingen av euron i eurozonen", sa Merkel under en säkerhetskonferens i München.

"ECB har en penningpolitik som inte är anpassad efter Tyskland, utan är anpassad (till länder) från Portugal till Slovenien eller Slovakien. Om vi fortfarande hade D-Mark skulle den säkert ha ett annat värde än euron har just nu. Men detta är en oberoende penningpolitik som jag inte har inflytande över som Tysklands förbundskansler", fortsatte Merkel.

Uttalandet gjordes som ett svar på den amerikanske presidenten Donald Trumps handelsrådgivares kommentar om att Tyskland tjänar på en starkt undervärderad euro. I publiken satt USA:s vicepresident Mike Pence.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?