1515

Merkel gör ett historiskt dåligt val

BERLIN
Tidigt på måndagsmorgonen var alla Tysklands 299 valkretsar färdigräknade.

Resultatet står fast: De två stora partiblocken, förbundkansler Angela Merkels CDU/CSU och Socialdemokraterna, gör ett historiskt dåligt val.

Trea blir högerpopulistiska Alternativ för Tyskland, AfD.

Angela Merkel.
Angela Merkel.Bild:TT

”Visst hade vi önskat oss ett bättre valresultat. Men vi får inte glömma att vi har en utomordentligt svår mandatperiod bakom oss”, sa förbundskansler Angela Merkel på valvakan på partihögkvarteret i Berlin på söndagskvällen, för övrigt bara några hus från de nordiska ambassaderna.

Även om hon möttes av jubel av främst de unga kampanjarbetarna är resultatet ett misslyckande.

För bara två månader sedan låg CDU/CSU på 38 procent i opinionen, mot 41,5 procent i valet 2013. Till sist blev det bara 33,0 procent enligt det ”preliminära officiella valresultatet”, som slås fast om några dagar. Ändå hände egentligen inget dramatiskt i valspurten.

Även Socialdemokraterna backade, trots att partiledaren Martin Schulz under hela valkampanjen repeterade att han skulle bli förbundskansler.

När partiet i stället gick mot rekordlåga 20,5 procent, mot 25,7 procent för fyra år sedan, sa han tack och hejdå till den stora koalitionen med CDU/CSU.

Många kristdemokrater anklagade på söndagskvällen Socialdemokraterna för att inte ta ansvar i regeringsfrågan, men partiet har inte mycket val.

En fortsatt koalition skulle ytterligare underminera Socialdemokraterna, som i valkampen hade svårt att trovärdigt kritisera regeringen.

Efter avhoppet har Angela Merkel ett enda alternativ: Jamaica.

Det är det tyska namnet på den koalition hon måste få ihop med Liberalerna och De gröna, som inte direkt har varit vänner under valkampen.

Hon måste få ihop en koalition med Liberalerna och De gröna, som inte direkt har varit vänner under valkampen. Dessutom måste hon dämpa kritiken från CSU, som har gjort ett rekorddåligt val i Bayern.

”Vi har ett gemensamt ansvar för landet. Vi har inga enkla veckor framför oss, men vi kommer att klara av dem tillsammans”, sa Angela Merkel på valvakan.

I själva verket kan det ta ända till jul innan Tyskland har en ny regering, varnade hon samma kväll.

För fyra år sedan dröjde det ända till slutet av november innan parterna hade enats om ett koalitionsfördrag. Den här gången är det en oprövad koalition och.ett nytt parti till som ska med på tåget.

AfD:s inmarsch i förbundsdagen med en aggressiv valkampanj väcker obehagliga associationer inte bara bland tyskar. 

Men partiet kommer inte att påverka politiken, i alla fall inte direkt. Det finns en stor samstämmighet mellan de övriga partierna i stora politiska frågor. 

Dessutom går den tyska ekonomin utmärkt, med rekordlåg arbetslöshet och starka finanser. Det lär inte ändra sig direkt efter valet.

 https://infogram.com/tyska-val-1g502y999x08pjd


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?