Annons

Merkel går, men vart går Europa?

Tyskland väljer väg i valet den 26 september. Det är ett viktigt val för oss i Sverige av flera skäl, inte enbart för att Tyskland, en av Sveriges viktigaste exportmarknader, får en ny inriktning.

Foto:Halvard Alvik/NTB scanpix/TT

I och med det här valet går Europas mäktigaste nation från en stabil faktor med 16 år under Angela Merkels ledarskap till en ny situation, där landets framtida ledare kommer att sätta sin prägel på Tyskland de kommande åren.

Samtidigt formas just nu makten över framtidens EU. Britterna har lämnat unionen och nya vindar blåser från Bryssel. Tysklands vägval i unionsarbetet sätter avtryck långt utanför landets gränser, inte minst för det svenska näringslivet.

Samtidigt behöver Europasamarbetet vara starkt efter på grund av de kriser som pandemin och klimatet orsakat och som kräver enorma och snabba omställningar. Inte minst som motvikt i den geopolitiska batalj som Kina och USA utkämpar. 

I dagens tidning har vi samlat det som det svenska näringslivet behöver veta om valet, och det Tyskland vi kan förvänta oss att möta efter valet, ett Tyskland utan Angela Merkel.

Detta är en artikel från Di:s analysredaktion. Dagens industris journalister måste rapportera privata aktieinköp till ansvarig utgivare, och innehavet får säljas tidigast efter en månad.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera