1515

Merkel behåller makten - euron faller på oro

BERLIN. Euron föll på söndagskvällen efter det tyska valet, på grund av oro över stabiliteten i Europas största ekonomi.

Kristdemokraten Angela Merkel tvingas söka stöd från två partier efter att Socialdemokraterna hoppade av regeringen.

Samtidigt blev högerpartiet Alternativ för Tyskland, AfD, trea i valet.

Euron tappade ungefär 0,4 procent mot dollarn när de asiatiska marknaderna öppnade på måndagsmorgonen, lokal tid.

”För börsen är valutgången inte bra, eftersom det mot förmodan blir politisk osäkerhet. När veckan börjar borde det bli turbulens på den europeiska finansmarknaden. Det tillkommer oro för att Tyskland inte längre är lika stabilt”, säger Thomas Gitzel, chefsekonom på VP Bank i Liechtenstein, till tyska Börsen-Zeitung.

Kristdemokraterna CDU och bayerska CSU har tappat var femte väljare från 2013 och får nu tillsammans knappt 33 procent, enligt tv-kanalen ZDF:s valprognos kl. 23.12.

Därmed kan Angela Merkel börja en fjärde mandatperiod som kansler, även om frågan är hur länge hon sitter kvar.

”Vi har uppdraget att bilda en regering. Mot oss kan ingen regering bildas”, sa Angela Merkel på söndagskvällen.

Socialdemokraterna gör med preliminärt 20,8 procent av rösterna sitt sämsta resultat efter andra världskriget.

”Det är en svår och bitter dag för tysk socialdemokrati”, sa partiledaren Martin Schulz, som tillträdde först i januari.

Trots nederlaget tänker han sitta kvar, men partiet går i opposition.

”Med den här kvällen slutar samarbetet med CDU/CSU”, sa Martin Schulz.

Senare på kvällen kritiserade han förbundskanslern hårt.

”Fru Merkel gör vilken kompromiss som helst för att kunna stanna i kanslerhögkvarteret.”

Angela Merkel måste söka nya partner eftersom Socialdemokraterna alltså inte ens vill diskutera en fortsatt stor koalition.

Det enda alternativet som finns kvar är en koalition med Liberalerna, som har gjort comeback i förbundsdagen med drygt 10 procent av rösterna och De gröna, på drygt 9 procent.

Den kallas Jamaica, eftersom partifärgerna är samma som i önationens flagga, och har bara testats i två delstater hittills.

Det blir hårda förhandlingar.

De grönas ena partiledare, Katrin Göring-Eckardt, sa på söndagen att partiet är redo att ta ansvar.

”Men vi är ingen enkel partner.”

Liberalerna är tveksamma till att gå in i koalition på grund av tidigare dåliga erfarenheter.

”Partiet står inte automatiskt till förfogande för en regering”, sa vice partiledaren Wolfgang på söndagskvällen.

Även CSU, som ser ut att backa till rekordlåga 38,5 procent i Bayern, skärper tonen mot systerpartiet CDU. Trafikministern Alexander Dobrindt sa på söndagskvällen att CSU måste föra fram sina ämnen, som invandrings- och flyktingpolitik, i koalitionsförhandlingarna.

”Vi måste stänga dörren mot höger”, sa Alexander Dobrindt med hänvisning till valkvällens stora vinnare, Alternativ för Tyskland.

AfD slutade för fyra år sedan under 5-procentsspärren men blir nu trea med 13 procent av rösterna.

Partiets ena partiledare Alexander Gauland lovade hård kamp i förbundsdagen.

”Vi kommer att jaga Merkel. Vi kommer att ta tillbaka vårt land och vårt folk. Vi kommer att förändra landet”, sa han på söndagskvällen i Berlin medan protester pågick utanför AfD:s valvaka.

Redan den här veckan börjar koalitionstrevarna, men en färdig koalition och ett koalitionsfördrag dröjer troligen till slutet av oktober eller början av november. Ju fler parter som är inblandade, desto svårare blir det att komma överens.

”Vi har inga enkla veckor framför oss, men vi kommer att klara av dem tillsammans”, sa Angela Merkel på CDU:s valvaka.


Innehåll från BackerAnnons

”Elektrifierade fordon kommer stegvis att kannibalisera förbränningsmotorn”

Del av styrsystem till batteripack i elbil.
Del av styrsystem till batteripack i elbil.

Morgondagens fordon är synonymt med elektrifiering. När förbränningsmotorer byts ut mot eldrift ställs nya och högre krav på leverantörerna. Ett företag som matchar branschens omställning är Backer – experten inom den senaste värmetekniken för elfordon. 

Från den lilla orten Sösdala i mellersta Skåne har Backer vuxit och blivit den främsta, världsledande leverantören av lösningar inom värmeelementbranschen. Bolagets lösningar finns i allt från strykjärn och diskmaskiner till satellitmottagare och flera transportmedel. 

I och med den gröna omställningen inom fordonsbranschen har lösningar för elektrifierade fordon fått ett uppsving för att matcha den snabba utvecklingen under de senaste åren. Och Backer är inte sena på bollen. Utveckling inom eldrivna och självkörande fordon har gjort dem till en nyckelaktör inom värmelösningar som är avgörande för fordonets tillförlitlighet. 

– Det ställs helt andra krav på produkter och funktioner i och med elektrifieringen inom fordonsbranschen eftersom du inte har en bränslebaserad källa. Fordonsrelaterad mjukvara är något som fordonsbyggare förväntar sig att fler underleverantörer kan integrera i framtiden. Det innebär att vi måste vara djupt involverade i kommunikationskraven för mjukvaran och erbjuda energieffektiva lösningar, säger Kristian Paulsson, produktchef på Backer. 

Mjukvaran vital för elfordons funktion

Enligt Kristian Paulsson handlar elfordon många gånger mer om mjukvara än hårdvara. Med övergången till elektrifiering har datorer blivit bilens hjärta som kommunicerar med batteriet, elmotorerna, bromsarna, lamporna samt andra kritiska system. Utan mjukvara fungerar ingenting i elfordonet, helt enkelt. 

– Utan mjukvaruutveckling fungerar inte morgondagens fordon, säger Kristian Paulsson. 

I samband med omställningen uppstår ett tomrum där fordonsbyggare som i stor mån varit bränslefokuserade nu får svårt att ställa om till att koda mjukvara som ska styra alla funktioner. Och samtidigt blir ledtiderna allt kortare. Johan Harder, platschef på Backer Calesco, en affärsenhet inom Backer AB, berättar att Backer börjat titta på fjärde generationens produkter för elektrifierade fordon. 

– För att framtidens fordon ska kunna vara helt självkörande och verkligen fungera under alla förhållanden behövs rengöringssystem och värmning av linser, radarsystem och sensorer. Här har vi flera stora projekt som vi tror kommer få stor betydelse framåt, säger Johan Harder, platschef på Backer Calesco. 

Korta beslutsvägar är en lyckad strategi

Med över 50 års erfarenhet inom intelligent uppvärmning och styrning ligger Backer i framkant i branschen och har bred kunskap inhouse. Lika viktigt som att värna om den befintliga kompetensen är det också att attrahera nya förmågor. Kristian Paulsson berättar att företaget är snabbfotade och främjar korta beslutsvägar. 

– På Backer har vi en optimistisk framtidssyn och välkomnar nya ingenjörer och teknikintresserade med öppna armar. Som ny hos oss kommer du in till en arbetsplats med väldigt korta beslutsvägar. Vi har en filosofi inom NIBE-koncernen som vi kallar för Combined Power som kort och gott innebär att bolag inom gruppen sammankallas och medverkar i utveckling och framtagning av produkter och lösningar med sina respektive unika kompetenser och teknik. Detta ger en god teknikkunskap och kompetensöverföring mellan bolagen. Det har visat sig vara en lyckad strategi, säger han. 

Om Backer AB:

Backer AB och Backer Calesco är två delar av Backergruppen som ingår i NIBE-koncernen. Backer är en av världens främsta experter på lösningar inom värmeteknik med tillhörande elektronisk styrning och kontroll. I produktportföljen finns ett brett utbud av komponenter och värmelösningar för fordon. Backer har sammanlagt 10 000 anställda i 26 länder. 

Läs mer om Backer här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Backer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?