1515
Annons

Merkel: Alla måste rucka på sig

Efter att ha sovit på saken gör EU-ländernas ledare i dag ett nytt försök att hitta en mix av namn för EU:s toppjobb som kan få stöd av tillräckligt många länder.

Men motsättningarna är stora.

Foto:Olivier Matthys/AP Photo

”Frans Timmermans är otänkbar som ordförande för EU-kommissionen”, var bland det första den tjeckiske premiärministern Andrej Babis sade när han anlände till toppmötet och en väntande förträff med sina kollegor från Polen, Ungern och Slovakien.

Men Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger att de socialdemokratiska partierna står kvar vid att Timmermans ska leda kommissionen. Med EPP-kandidaten Manfred Weber som talman i parlamentet borde det kunna vara basen för en uppgörelse, säger han.

Efter ett möte mellan de socialdemokratiska företrädarna, däribland Sanchez och svenske statsministern Stefan Löfven, enades de om att trycka på för att de tre största partigrupperna i EU direkt ska sätta sig ner och förhandla fram en bred uppgörelse som kan läggas fram på toppmötet.

Stefan Löfven har fått mandat från riksdagens EU-nämnd att säga ja till en sådan uppgörelse, bekräftar ordförande Åsa Westlund (S) för TT.

Dagens toppmöte väntas komma i gång klockan 15, i stället för 11 som tidigare planerat.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har hittills misslyckats med att få till en kompromiss med Timmermans som kommissionsordförande och Weber som talman

”I dag tar vi oss an uppgiften med ny kreativitet. Men jag hoppas att alla inser att alla måste rucka lite på sina positioner om vi ska lyckas få till en lösning”, säger Merkel på väg in till mötet.

Tjeckiens Andrej Babis säger att han talar för sig och sina tre kollegor i den så kallade Visegradgruppen och antyder att även Italien stödjer den linjen. De fyra i Visegradgruppen kan inte förstå, hävdade han, att den tyska förbundskanslern och kristdemokraten Angela Merkel och flera andra företrädare för den högergruppen EPP ens kan tänka sig att släppa kommissionsposten till en socialdemokrat.

”Jag hoppas att de från EPP har gjort en omstart”, säger dock Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel, som är en av dem som hävdar att interna slitningar bland Europas högerpartier stoppade en uppgörelse häromdagen.

Bettel säger att han tror att det ändå går att nå en uppgörelse men att den måste ha största möjliga stöd.

När mötet pausades i går, efter nästan ett dygns överläggningar, hade EU-ledarnas "arbetsförmedlare", rådsordföranden Donald Tusk, försökt arbeta fram en paketlösning. I den ingick att den nederländske socialdemokraten Frans Timmermans skulle bli kommissionsbas, tyske kristdemokraten Manfred Weber parlamentets talman och bulgariska Världsbankschefen Kristalina Georgieva skulle få ta över Tusks jobb som rådsordförande.

Sedan paketlösningen inte fått tillräckligt med stöd har också Georgievas kandidatur flyttats över till att snarare gälla posten som ny utrikeschef, meddelade Bulgariens premiärminister Boyko Borissov efter mötet.

”Nu gäller det att tänka utanför boxen och inte bli fast i det som har varit. Det är ingen idé att arbeta vidare med exakt samma förslag”, sade statsminister Stefan Löfven om misslyckandet efter måndagens pausbesked.

Inför dagens möte vill han inte ge några nya kommentarer.

Dagens upplägg är enligt Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att EU-ledarna först tar ett vanligt möte och eventuellt, om det behövs, låter det hela gå över i en lunch där diskussionerna fortsätter. Det finns inga klockslag angivna för när det hela är tänkt att vara färdigt, men tidigare har ett mål varit att få till ett paket före det att EU-parlamentet på onsdagen ska välja en ny talman.

De fem uppdrag som finns med i pusslet som ska läggas är talmansposten i parlamentet, ordförandeposten i EU-kommissionen, ordförandeposten i Europeiska rådet, chefsposten för Europeiska centralbanken samt jobbet som EU:s höga representant i utrikesfrågor. Ledarna laborerar även med en sjätte post, som förste viceordförande i kommissionen, för att lättare kunna få ihop matematiken.

Både vid det ordinarie toppmötet vid midsommar samt mötet i söndags och måndags har EU-ledarna misslyckats med att få till den mix av olika politiska läger, balans mellan män och kvinnor, små och stora länder och länder från olika delar av unionen som antas vara nödvändig för att tillräckligt många ska tycka att det är en bra kompromiss.

”Vi får titta på alla möjliga varianter naturligtvis, både partier på olika positioner, men också namn. Det är vår skyldighet. Vi har ett ansvar att lägga fram ett förslag”, sade Stefan Löfven efter gårdagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?