1515
Annons

Mercosur sparkar ut Venezuela

Den ekonomiska samarbetsorganisationen Mercosur sparkar ut medlemslandet Venezuela. Åtgärden ses som den hittills skarp internationella markeringen mot den vänsterpopulistiske presidenten Nicolás Maduros regering.

Det alltmer isolerade latinamerikanska landet, som befinner sig i en djup ekonomisk kris, svarade med att anklaga Mercosur för en "kupp".

"Ett olagligt Mercosur har sett dagens ljus", säger Venezuelas utrikesminister Delcy Rodriguez på en presskonferens efter att ha fått beskedet om uteslutningen. Hon hävdar att hon inte fått beslutet i enlighet med Mercosurs regler och att Venezuela därför är "offer för en kupp som skett i själva hjärtat av Mercosur".

Utrikesministrarna i Mercosurländerna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay meddelar kort att Venezuelas rätt att utöva sina rättigheter som medlem i Mercosur har upphört. De hänvisar till att landet brutit mot organisationens regler för handel.

Venezuela kan komma att återupptas som medlem, men då måste landet än en gång förhandla om villkoren vilket kan ta många år. Landets företrädare har tidigare förklarat att 130 av Mercosurs regler är oacceptabla, inklusive skrivningar om krav på respekt för mänskliga rättigheter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?