”Mer utbredd pessimism” – företagen räknar med neddragningar

Pessimismen breder ut sig i näringslivet. I nästan samtliga län räknar företagen med sämre försäljning och färre anställda kommande halvår. Facken bör därför justera ned sina krav inför avtalsrörelsen, anser Svenskt Näringsliv.
”Löneökningarna får inte bli så höga att de slår ut företag och arbetstillfällen”, säger vice vd Mattias Dahl.

Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.
Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl.Foto:Jessica Gow/TT
2020-talet ser ut få en omtumlande start. Kommande halvår räknar företagen i majoriteten av länen med åtstramningar på flera fronter.
2020-talet ser ut få en omtumlande start. Kommande halvår räknar företagen i majoriteten av länen med åtstramningar på flera fronter.Foto:Mostphotos

2020-talet ser ut få en omtumlande start. Kommande halvår räknar företagen i majoriteten av länen med åtstramningar på flera fronter. Det visar en mätning från Svenskt Näringsliv, där 3.600 företag i alla branscher har svarat på frågor om hur de ser på utvecklingen kommande 6 månader. 

”Det finns en mer utbredd pessimism än vid tidigare mätningar. Företagen ser mörkare på framtiden. Vi har haft en osedvanligt lång högkonjunktur. Det här är tyvärr ytterligare ett bevis på att den är till ända”, kommenterar Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv.  

I 18 av 21 län har företagen växlat ned förväntningarna på sin produktion och försäljning. Vidare räknar man med att ligga lågt när det gäller investeringar. I 17 av 21 län har företagen även sänkt förväntningarna på antalet anställda. 

Innebär det främst fler varsel eller färre rekryteringar?
”Båda kommer att hända. Företagen kommer att bli försiktigare med nyanställningar. Men många ser också framför sig en minskning av arbetsstyrkan”, säger Mattias Dahl.

Man ser redan att många stramar åt antalet konsulter och skär bland extrapersonal, konstaterar han vidare. 

”Företagen indikerar att de planerar att dra ned även bland den ordinarie personalen, om det behövs. Samtidigt är uppsägningar något som de flesta vill undvika. Där är vi också överens med facken – det gäller göra allt vi kan för att motverka att folk blir friställda.”

Det sista är ett medskick till avtalsrörelsen, där man från Svenskt Näringslivs håll anser att fackens krav inte matchar konjunkturutvecklingen. 

”Vi är överens om att kurvorna pekar nedåt. Det som oroar oss är att facken höjt sina krav väsentligt jämfört med förhandlingen för tre år sedan.” 

Under den förra avtalsrörelsen var de fackliga löneökningskraven 2,8 procent. Den här gången är de två tiondelar högre; 3,0 procent. Därutöver motsvarar pensionskraven 1 procent kostnadsökning. 

”I praktiken kräver man 4 procent. Det är en ganska dramatisk ökning. Särskilt med tanke på att det ekonomiska läget är betydligt sämre nu, än det var 2017. Löneökningarna får inte bli så höga att de slår ut företag och arbetstillfällen”, säger Mattias Dahl.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?