1515
Annons

Mer pengar för att utbilda snickare

Ett antal kostnadskrävande yrkeskurser får del av de pengar regeringen avsatt till att stärka vuxenutbildningen. Det handlar om kurser inom ämnen som ingår i bland annat bygg- och anläggnings-, el- och energi- och restaurang- och livsmedelsprogrammen.

Bild:TT

Regeringen föreslog i budgetpropositionen att 315 miljoner kronor avsätts nästa år och därefter 340 miljoner kronor årligen för att stärka kvaliteten och bredda utbildningsutbudet inom yrkesvux, regional yrkesinriktad vuxenutbildning.

"Nu höjs ersättningen till dyrare utbildningar med 50 procent för att öka möjligheterna att även i vuxen ålder omskola sig till exempelvis snickare, kallskänka, industritekniker eller elektriker — utbildningar som leder till jobb som behövs och efterfrågas på svensk arbetsmarknad", säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.


Hälsobolag lyfter veckans vinnare

De spelare som lyckades pricka in Bonesupports rusning i förra veckan fick se sina portföljer klättra i placeringarna. 

Bäst gick det för profilen ”Kihlen” som också fick skjuts av ett par andra hälsobolag.

Hälsobolag som Bonsupport, Calliditas och Camurus lyfte förra veckans drömportföljer. Till vänster syns Camurus vd Fredrik Tiberg och till höger Calliditas vd Renée Aguiar-Lucander.
Hälsobolag som Bonsupport, Calliditas och Camurus lyfte förra veckans drömportföljer. Till vänster syns Camurus vd Fredrik Tiberg och till höger Calliditas vd Renée Aguiar-Lucander.

När nyheten kablades ut om att medicinteknikbolaget Bonesupport fick ett marknadsgodkännade i USA i förra veckan stack aktien iväg omkring 50 procent.

Di:s Johan Wendel skriver i sin analys att kursrusningen mycket väl kan vara startskottet till något större om inte tillverknings- eller leveransstrul sätter käppar i hjulen. Och det verkar som analyshusen håller med. Både Carnegie, ABG och SEB har nyligen uppdaterat sina köprekommendationer för Bonesupport där ABG har högst riktkurs, 95 kronor, vilket ger en uppsida på omkring 60 procent från nuvarande nivå.

Samtliga spelare på topp fem-listan över de som lyckats bäst i förra veckan hade med bolaget i sin portfölj. 

Allra bäst gick det för profilen ”Kihlen” vars portfölj ”Kihlens Bästa” gick upp 28,9 procent i förra veckan. 

Ett annat bolag inom läkemedelsindustrin som lyfte förra veckans vinnare är specialläkemedelsbolaget Calliditas som lyfte på sin rapport och är upp över 30 procent på en vecka. 

Även forskningsbolaget Camurus presterade väl och finns bland innehaven i veckans vinnare. I förra veckan redovisade bolaget ett positivt rörelseresultat för första gången sedan bolaget noterades 2015 - vilket fick aktien att studsa upp.

Profilen ”Jonas0077” har lyckats med bedriften att placera båda sina portföljer på en andra och en tredje plats på veckans topplista. Bonesupport finns med i båda portföljerna, men i den som presterat bäst, ”foreverblue”, finns också Camurus och Calliditas med.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?