ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

"Mer marknadsturbulens vore mycket dåligt för Italien"

Ingen vill ha ny ekonomisk turbulens eller instabilitet på finansmarknaderna.

Det sade EU-kommissionens vice-chef Jyriki Katainen på torsdagen, rapporterar Bloomberg News.

"Det skulle vara mycket dåligt för det italienska folket. Det skulle vara mycket dåligt för andra länder som kanske skulle drabbas av smittorisker", sade han.

Enligt Katainen är situationen "mycket bräcklig, som alla vet", och tillade att kommissionen försöker att vara så "pragmatisk och faktabaserad som möjligt".

Han sade vidare att det inte är för sent att upprätthålla stabilitet och att det inte är för sent att försäkra att tillväxten kan fortsätta i Italien.

"Och det är inte för sent att visa att de offentliga finanserna i Italien är på en trovärdig bana", enligt Katainen.

"Situationen är mycket bräcklig, men det hjälper inte att måla fan på väggen", sade Jyrki Katainen.

Senast på måndag måste Italien och alla andra euroländer lämna in sina utkast till budgetplaner för nästa år. 

Om oklarheter uppstår kan kommissionen försöka reda ut dem med Italien och andra euroländer under en vecka. Därefter kan kommissionen underkänna budgetplanen och begära att Italien lämnar in en ny budgetplan inom två veckor.

Det har aldrig hänt hittills att kommissionen har underkänt en budgetplan.

Om Italien inte rättar sig efter kommissionens påpekanden hamnar man på okänt vatten.

Hursomhelst måste kommissionen avge omdömen om alla euroländernas budgetplaner senast den 30 november.

Kommissionen kan också när som helst på året starta en procedur mot alltför stora underskott om Italien anses bryta mot stabilitetspakten. Det skulle baseras på att Italien bryter mot löften om att sänka statsskulden under de tre åren 2017, 2018 och 2019.

Eurogruppen håller möten den 5 och den 19 november, samt den 3 december. Redan vid eurogruppens möte den 1 oktober satte övriga finansministrar sin italienska kollega Giovanni Tria under hård press för att minska budgetunderskottet.

Italien siktar på budgetunderskott på 2,4 procent 2019, 2,1 procent 2020 och 1,8 procent 2021. Det ska jämföras med målen EU:s finansministrar har satt på 0,8 procent 2019 och 0,2 procent 2019.

Den italienska regeringens beräkningar för underskotten bygger på optimistiska beräkningar för tillväxten. Regeringen har uppgett olika siffror, 1,5-1,6 procent för 2019 och 1,6-1,7 procent för 2020.

Kommissionens prognos den 13 juli reviderade ned Italiens tillväxt i år till 1,3 procent från 1,5 procent i majprognosen och till 1,1 procent för 2019 från 1,2 procent i majprognosen.

Kreditvärderingsinstituten Standard & Poor's och Moody's kommer att se över sina värderingar av Italien i slutet av oktober. Vid nedgraderingar kommer Italien att närma sig skräpstatus då ECB inte får köpa italienska statspapper.

Italienska parlamentet måste anta budgeten senast den sista december. Ändringar kan göras av parlamentet, vilket i någon grad kan rädda ansiktet på regeringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer