1515

Mer löjrom från Kalix är på ingång

För alla älskare av Kalix löjrom har 2017 varit ett svårt år. I många butiker och restauranger tog delikatessen slut redan för ett halvår sedan.

Snart väntar påfyllning, men priserna kan bli högre.

PÅ BÖLJAN BLÅ. Inom kort börjar löjfisket i Bottenviken utan för Kalix.
PÅ BÖLJAN BLÅ. Inom kort börjar löjfisket i Bottenviken utan för Kalix.Bild:Anders Alm
KLASSIKER. Löjromstoast.
KLASSIKER. Löjromstoast.

Den 20 september är det start för årets fiske av siklöja i Bottenviken. Ur fisken utvinns den åtråvärda Kalix löjrom, som sedan några år tillbaka är ursprungsskyddad och även MSC-märkt, vilket betyder att fisket klassas som hållbart av Marine Stewardship Council.

Förra årets fångst gav något mindre löjrom per kilo fisk, men höll sig ändå inom normalintervallet, enligt Kjell Strömbäck, ordförande för Norrbottens kustfiskareförbund.

Ändå tog delikatessen slut rekordsnabbt, vilket har lett till att många restauranger inte haft den på menyn på länge, och i vissa butiker har den varit slut i ett halvår. Varken Ica, Hemköp, Mathem eller Willys har Kalix löjrom till försäljning, däremot går det fortfarande att köpa små förpackningar på Coop.se och Mat.se.

Enligt Kjell Strömbäck är det framför allt den svenska marknaden som blivit lidande, eftersom en ovanligt stor del av förra årets löjrom gick till utlandet – främst Danmark och Norge – där Kalix löjrom ökar i popularitet.

”Det var grossister som gjorde bort sig när de inte beställde i tid utan låg och väntade för att se vilket pris de kunde få. All löjrom for i väg ganska fort i januari och februari, det sa bara pang, sedan var det helt tyst. Och många blev utan.”

Konsekvensen blev att grossistpriserna på förra årets Kalix löjrom steg från runt 600–650 kronor till 750–800 kronor per kilo.

Fiskesäsongen pågår till slutet av oktober, men redan i mitten av månaden går det att få tag på den första löjrommen. Hur tillgången blir i år vet ingen förrän fångsten har startat.

Tror du att priset går upp ytterligare i år?

”Ja, men det är bara bra för oss. Det är ett manuellt arbete med stora kostnader för det krävs att många är engagerade. Priset har legat still i flera år så det behöver stiga”, säger Kjell Strömbäck.

Inger Stridsberg köper in Kalix löjrom till Melanders, som driver flera fiskrestauranger och butiker i Stockholm. Hennes uppfattning är att fångsten var betydligt sämre än vanligt och att det var därför löjrommen tog slut hos grossisterna. I somras gick det sista åt i butikerna.

”Kunderna har inte sagt något. Alla vill ändå ha den första som kommer nu i höst”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?