Annons

Mentorer öppnar dörren till jobben

Mentorprogrammet Öppet Hus kopplar ihop unga med seniorer från näringslivet i Västsverige. Sedan starten har 600 av adepterna fått jobb med hjälp av sina mentorer. Grundare är Göteborgsprofilen Peter Hjörne. 

”Det handlar inte om välgörenhet, utan om ett givande och tagande”, konstaterar han. 

”Det handlar inte om välgörenhet, utan om ett givande och tagande”, säger Peter Hjörne.
”Det handlar inte om välgörenhet, utan om ett givande och tagande”, säger Peter Hjörne.

Runt 70 procent av alla jobb förmedlas via kontakter. Utan kontakter är det alltså betydligt tuffare att slå sig in på arbetsmarknaden. Den barriären får unga mellan 18 och 30 med utländsk bakgrund hjälp att ta sig över genom föreningen Öppet Hus. 

I tio år har Öppet Hus fått näringslivet i Västsverige att engagera sig i föreningens mentorprogram, där adepter kopplas ihop med en mentor som agerar bollplank, delar med sig av sitt nätverk, ställer upp som referens och hjälper till att sätta mål. 

Grundare är Peter Hjörne, vice ordförande för Stampen Media, och båtentreprenören Lars Wiklund. 

”Efter Backabranden startade vi Göteborgs minnesfond som delade ut stipendier till olika integrationsprojekt. När fonden avslutades ville vi göra någonting nytt. Vår grundidé har alltid varit att får man jobb, så får man språk – och med språk får man jobb.”

Det var lätt att hitta adepter, näringslivet tog mer tid att övertyga även om både Peter Hjörne och Lars Wiklund har stora kontaktnät. Numera finns dock ett etablerat intresse att ställa upp som mentor bland seniora från i princip alla branscher i regionen, kommenterar han.  

”Det handlar inte om välgörenhet, utan om ett givande och tagande. Mentorerna får själva insikter av utbytet och företagen får möjligheter att anställa unga människor med driv och vilja.”

Under tio år har 1.000 adepter gått det ett år långa mentorprogrammet. För 600 av dem har det lett till jobb. 

”Utan kontakter är det förbannat svårt. I vissa rekryteringsprocesser sållas man dessutom bort om man har utländsk bakgrund. Med en mentor får man nycklar in och kontakter. Det uppstår också vänskapsband när man har någon att vända sig till i stort som smått.”

I år har Öppet Hus dragit igång en alumniverksamhet som helt drivs av tidigare adepter. 

”Många vill ge tillbaka och själva bli mentorer. Det är ett väldigt tryck i dem”, säger Peter Hjörne. 

Utöver mentorprogrammet arrangerar Öppet Hus en rad aktiviteter, som studiebesök, inspirationsföreläsningar och hjälp att skriva cv. 

”Vi har besökt stadshuset och träffat politiker, gått på teater och konstutställningar – aktiviteter som ger Sverigekunskap och öppnar dörrar till fler nätverk.”

 

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?