1515
Annons

Mentor-grundaren: "Jag är jättestolt"

Drottningen och flera av näringslivets verkliga toppar summerar över två årtionden av vägledning och stöd till ungdomar.

Samtidigt är behovet av Mentors arbete med brännande än någonsin.

Di, som samarbetar med Mentor, var med vid organisationens årsmöte.

Drottning Silvia med journalisten Alexandra Pascalidou och Mentordeltagare.
Drottning Silvia med journalisten Alexandra Pascalidou och Mentordeltagare.Bild:Oskar Omne

"Jag är jättestolt”, säger språkentreprenören och EF-grundaren Bertil Hult om arbetet inom Mentor. 

"Det var drottningen, Stefan och jag som startade det här", säger han med hänvisning till H&M-grundaren Stefan Persson, som liksom Bertil Hult sitter i organisationens styrelse.

"Det var förstås några år sedan nu", säger han med hänvisning till att Mentor i år summerar 21 år av verksamhet i Sverige.

"Jag tycker att de gör ett jättejobb. Jag är mycket stolt över detta."

Bland talarna vid årsmötet märktes journalisten Alexandra Pascalidou, som är en av organisationens ambassadörer och förespråkare. 

"Jag hade själv behövt det när jag var ung och växte upp i Rinkeby", säger hon och tillägger att behov av kontakter och vägledning mellan ungdomar och vuxna är särskilt viktigt när politikens ansträngningar i integrationsfrågan inte räcker till.

"Att näringslivet tar ett så här stort ansvar i en så segregerad tid, det är det mest värdefulla man kan tänka sig”, säger hon.

Många tungviktare inom svenskt näringsliv har genom åren varit verksamma inom Mentor, och på årsmötet deltog även Peabs Mats Paulsson. 

Thomas Hvid, reklamman, entreprenör tillika långväga vän till Stefan Persson, har varit med länge: 

"Jag tror att de hittat en bra modell för att ta hand om människor", säger han, med hänsyftning till ungdomar som hamnat i dåligt sällskap eller som saknar tydliga kontakter till vuxna föredömen. 

"Jag tycker att samarbetet med Di är fantastiskt", tillägger han, apropå att tidningen har valt att lyfta fram Mentors arbete i egenskap av mediepartner. 

Viveka Hirdman-Ryrberg, kommunikationsdirektör på SEB, stod som värd för mötet, som bankens representant tillika ordförande för den exekutiva grupp som leder arbetet i organisationen. 

"Mentors verksamhet kan fortsätta därför att många företag är engagerade i arbetet", konstaterade hon och tillade att samarbetet hörde till det mest kända och uppskattade bland bankens anställda. 

"Det är verkligen ett väldigt ömsesidigt utbyte", säger Viveka Hirdman-Ryrberg. 

Roy Fares, konditor och tv-personlighet, är inne på samma linje. 

"Det är en härlig organisation där man byter tid och erfarenhet med varandra", säger han och tillägger att han själv lär sig mycket av sina möten med ungdomar. 

"Man får insikter genom att höra andra människors berättelser", fortsätter Roy Fares. 

Även drottning Silvia medverkade, och tog till orda om verksamheten efter det inledande styrelsemötet: 

"När jag startade Mentor var mitt mål att stärka unga människors tro på sig själva och på sin framtid", berättar hon. 

Hon betonar samtidigt de betydande utmaningar som understryker organisationens viktiga roll just i dag.

"Vi lever i en föränderlig tid. Vi är många som funderar på hur unga ska kunna känna hopp och tillförsikt."

"Var rädda om era drömmar, det är de som för er framåt."

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Peabchefen imponeras av 14-åringarnas innovationer

MALMÖ. Hur ser framtidens hållbara innovationer ut? Ett antal 14-åriga elever får ge svaren i ett unikt samarbetsprojekt mellan Peab och Mentor.

Ungdomars idéer ska lyftas fram – och samtidigt minska avståndet till framtidens arbetskraft.

Pebaskolan, Malmö. VD för skolan, samt koncernchefen för Peab, lyssnar på 14-åringars innovativa förslag.
Pebaskolan, Malmö. VD för skolan, samt koncernchefen för Peab, lyssnar på 14-åringars innovativa förslag.Foto:Björn Solfors

Varje dag består av en massa olika beslut, som alla belastar miljön olika mycket. Hur ska man veta vad som är rätt? 

Fyra 14-åriga tjejer, alla i årskurs åtta på Östra skolan i Malmö, har ett eget svar på den frågan. 

Med appen Mega, Make earth great again, sammanställs hur mycket utsläpp den nyinköpta tröjan, dagens lunch och bussresan faktiskt belastar miljön med. 

Informationen gör det enklare för individen att ta smartare och mer hållbara köpbeslut, hävdar de, samtidigt som man kan dela information och erfarenheter med andra användare.

"Man kan också klicka på exempelvis en sjö och se hur försurad den är", förklarar kvartetten. 

Appen Mega var bara ett av flera förslag när högstadieeleverna nyligen presenterade vårens grupparbeten om hållbar utveckling och innovation inför en lite annorlunda publik. 

I det fullsatta klassrummet fanns nämligen också ett par tunga chefer från byggbolaget Peabs ledning, bland andra vd:n Jesper Göransson. 

"Jag är fruktansvärt imponerad. Med den här kraften i rummet, och de här kreativa idéerna, känner jag framtidstro. Det värmer i hjärtat", säger han. 

Även Kim Kulstad, regionchef för Peab Bostad, var på plats.

"Det finns så mycket diskussioner om att skolresultaten går ner. Men när man lyssnar på det här vet man att det kommer att gå bra för Sverige", säger hon. 

Projektet är ett samarbete mellan Mentor och Peab, och presentationerna genomfördes på Peabskolan i Malmö. 

"Peab har tillsammans med Mentor ett ypperligt tillfälle att stärka ungdomar på olika sätt, bland annat med individuella mentorsprogram och genom att på riktigt lyssna på ungdomar och deras idéer”, säger Alexandra Johansson, vd och rektor för Peabskolan. 

”Samtidigt är samarbetet precis lika utvecklande för oss vuxna. Detta är en fortbildning som går åt båda hållen."

Jesper Göransson är inne på samma spår. 

"Detta är den framtida arbetskraften och jag vill förstå hur de tänker och vad de vill. Ungdomar har fantastiska visioner, samtidigt som det i den krassa världen ska fungera. Kan man jämkas på vägen får vi in ny kreativitet, samtidigt som ungdomarna får lärdomar om arbetslivet ", säger han.

Är det här samtidigt ett sätt för Peab att locka fler ungdomar till byggbranschen? 

"Många ungdomar i dag har inte en chans att förverkliga det de kan och vill. Vi vill fånga upp unga människors idéer, locka fram ett entreprenörskap och hjälpa till att skapa bättre förutsättningar i samhället i stort”, säger Jesper Göransson.

”Det här är kärnvärden som sitter i vårt dna. Får vi ett ökat intresse för branschen på köpet är det jättebra."

Och Jesper Göransson kunde onekligen ta med sig många nya idéer hem från den här arbetsdagen – allt från robotladdningar av elbilar och skolor för hemlösa till en shoppingscanner som ger information om hälsoaspekter och miljöpåverkan kring maten direkt när man handlar. 

En grupp som presenterade framtidens bostäder, med solpaneler som justeras efter solens gång, vände sig direkt till Peabs ledning för ett samarbete. 

"Väldigt drivet av dem att ta den chansen, måste jag säga. De här ungdomarna är både mognare och modigare än vad jag var i samma ålder. Vi får väl se om det blir ett framtida samarbete", säger Jesper Göransson. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera