1515

Melbourne utfärdar katastrofläge – utegångsförbud på kvällarna

Den australiska delstaten Victoria utfärdar katastrofläge till följd av spridningen av coronaviruset, meddelar delstatens premiärminister Daniel Andrews.

Foto:Andy Brownbill

Boende i femmiljonersstaden Melbourne kommer också att omfattas av ett utegångsförbud, som träder i kraft på söndagskvällen. Invånarna kommer då inte att få vistas utomhus från klockan 20 på kvällen till klockan 05 på morgonen, sex veckor framåt.

Övriga tider tillåts exempelvis utomhus, men sådan begränsas till en timme om dagen, och ingen får röra sig längre än fem kilometer från sitt hem. Sedan tidigare får invånarna bara lämna sina hem för att uträtta nödvändiga ärenden som att köpa mat, ta sig till arbetet, eller motionera.

Australien har varit ett av de länder som bäst lyckats stävja smittan. Under södra halvklotets höst – alltså våren ur svensk synvinkel – rapporterades ytterst få fall av avlidna och smittade, men sedan drygt en månad tillbaka har tusentals nya fall blossat upp i Melbourne.

Totalt har Australien, med 25 miljoner invånare, noterat drygt 17.000 smittade i covid-19 och 201 dödsfall.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?