Annons

Melbourne lättar på restriktionerna – får gå till frisören

Invånarna i miljonstaden Melbourne och den australiska delstaten Victoria kan se fram mot något mindre restriktioner.

Foto:Asanka Brendon Ratnayake

Antalet nya fall av covid-19 i delstaten har sjunkit från 700 på en och samma dag i augusti, till enstaka fall per dag den senaste veckan.

Melbourne kan därmed lätta något på sina restriktioner och från och med måndagen kan invånarna bland annat röra sig 25 kilometer från sina hem, mot tidigare fem, och de kan vara utomhus för motion i mer än en timme, som är gällande nu. 

Frisörer får inom vissa ramar åter öppna och det blir tillåtet att spela golf och tennis samt simma i pooler.

Dessutom kan upp till tio personer från två hushåll träffas utomhus. För invånare utanför Melbourne blir lättnaderna ännu större.

”Jag förstår att alla inte är glada över att det inte blir mer just nu. Men vi kommer fortsätta att jobba för att lätta restriktionerna, men på ett säkert sätt som inte underminerar allt det hårda jobb och de hårda regler som vi har tvingats leva under”, säger delstatens premiärminister Daniel Andrews på sin dagliga presskonferens.

Planen är att delstaten ska lätta ytterligare på restriktionerna den 2 november. Då kan det bli tillåtet för barer och restauranger att för första gången på månader öppna, för maximalt 20 sittande gäster inomhus och 50 utomhus.

Invånarna får då även lämna sina hem utan specifik orsak och träffa vänner i hemmen – men bara två vuxna gäster en gång om dagen.

Om smittotalen fortsätter att hålla sig mycket låga kan dessa framtida lättnader komma redan nästa måndag, 26 oktober.

På söndagen rapporterades två nya fall i Victoria, ett mer än på lördagen. Totalt har drygt 20.000 konstaterats smittade i Victoria, 816 personer har avlidit.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera