Annons

Mekonomens vd-nota: 11 miljoner kronor

Mekonomens vd-sparkning blev kostsammare än väntat – och tynger ner koncernens resultat för det tredje kvartalet.

Mekonomens sparkade vd Magnus Johansson.
Mekonomens sparkade vd Magnus Johansson.Bild:Di

Verkstadskedjan Mekonomen beslutade i början av oktober att sparka sin vd Magnus Johansson efter bara 16 månader på posten.

”Styrelsen har gjort en samlad bedömning och kommit fram till att det krävs ett nytt ledarskap”, motiverade Mekonomens styrelseordförande Kenneth Bengtsson.

Det sades vid tillfället att Johansson skulle behålla sin lön under sex månader och dessutom få en årslön på över 5 miljoner kronor i avgångsvederlag.

Men vd-bytet blev kostsammare än så. Av Mekonomens senaste kvartalsrapport framgår det nämligen att Magnus Johansson kostade hela 11 miljoner kronor att avskeda. 

Dessutom lämnade den operativa chefen David Larsson koncernen under det tredje kvartalet vilket kostade Mekonomen ytterligare 2 miljoner kronor.

Och chefssparkningarna tynger nu ner Mekonomens rörelseresultat, som under det tredje kvartalet uppgick till 125 Mkr mot förväntade 135 Mkr. 

Men resultatet påverkades också av att Mekonomens svenska gren haft ett fortsatt svagt kvartal med minskade marknadsandelar, enligt bolaget själva. Här sjönk intäkterna till 457 Mkr under det tredje kvartalet – ett försäljningstapp på drygt 10 Mkr jämfört med samma period i fjol.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?