ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Presidentvalet i USA

Mejlskandalen ger Donald Trump fart i valspurten

  • Republikanen Donald Trump är nu ifatt demokraten Hillary Clinton i flera mätningar. Foto: John Locher

Donald Trump närmar sig Hillary Clinton och har i några färska mätningar gått förbi.

Nu går han till attack och tackar både FBI-chefen James Comey och Hillary Clintons nära medarbetare Huma Abedin för hjälpen.

”Tack Huma och James Comey. Det krävs styrka att våga föra fram de här nya uppgifterna med så många som försöker hindra en. Det här är den största skandalen sedan Watergate och Hillary Clinton försöker skylla på James Comey och andra. Hon har ingen annan att skylla på än sig själv”, sa Donald Trump under ett valmöte i Michigan på måndagen.

Donald Trump var mer eller mindre uträknad i kampen om presidentposten när FBI-chefen James Comey på fredagen skickade sitt brev till flera kongressledamöter.

Där berättade han om ny e-post som hittats i den före detta kongressledamoten Anthony Weiners dator. Den ska han ha delat med makan Huma Abedin, som han i fjol separerade från.

FBI ramlade över mejlen i samband med sin undersökning av den tidigare stjärnpolitikern från New York, som har sextrakasserat minderåriga på nätet under flera år.

Röran riskerar nu att slå tillbaka på Hillary Clinton, på samma sätt som Donald Trumps tidigare vulgära uttalanden om kvinnor minskade stödet för honom under oktober.

”Vårt land kommer att fortsätta att lida. Blir Hillary Clinton president drar hon ned hela vår regering och vårt land i gyttjan av en konstitutionell kris som vi inte har råd med”, säger Donald Trump.

Det förnyade självförtroendet har fått honom att girigt kasta blickarna på delstater som republikanerna inte har varit i närheten av att vinna på flera årtionden.

Han försöker vinna över de vita arbetarna, som är själva grundbulten i hans kampanj, även i delstater som Michigan och Wisconsin, som han besökte på tisdagen. Barack Obama tog överlägset hem båda delstaterna i sina två val och Hillary Clinton leder stort i båda delstaterna.

I söndags höll han valmöten i New Mexico, där han är närmare 10 procentenheter efter Hillary Clinton.

Donald Trumps nya taktik döms ut av många som övermodig, medan andra som en av hans tidigare motståndare i primärvalen, Ben Carson, ger honom sitt stöd.

”Jag tror att Donald Trump kommer att ta hem det här. Jag litar inte så mycket på opinionsmätningarna. De återspeglar inte det stöd för Donald Trump som jag möter när jag är ute och träffar folk. Till och med demokrater kommer entusiastiskt fram och säger att de kommer att rösta på honom”, säger den pensionerade neurokirurgen Ben Carson.

”Han har genomfört en annorlunda kampanj redan från början och han kommer inte att ändra på det. Jag kan se honom förlora i 40 delstater men lika gärna vinna i 40 delstater”, säger Saul Anuzia, tidigare ordförande för republikanerna i Michigan.

Donald Trump kastar nu också in sin fru Melania Trump i slutspurten för att vinna så många kvinnliga väljare som möjligt. Hon besöker bland annat Philadelphia, eftersom han har lågt stöd bland kvinnor i nyckelstaten Pennsylvania.

Donald Trump är också ivrigt påhejad av Paul Ryan, republikanernas talman i Representanthuset, som han har haft många duster med under de senaste månaderna. Paul Ryans budskap är framför allt att partiet måste behålla majoriteten i Kongressen.

”Hillary Clinton kan vinna och det värsta som kan hända om republikanerna inte går och röstar är att hon vinner och även får med sig kongressen”, säger Paul Ryan till tv-kanalen Fox.

Demokraternas fasad börjar visa tecken på att rämna.

Risken att Hillary Clintons många mejl orsakar långvariga utredningar även om hon väljs till president får bland annat Bill Clintons tidigare medhjälpare, Douglas Schoen, att dra tillbaka sitt stöd för henne. Enligt olika uppgifter ligger 650 000 mejl i Anthony Weiners dator.

”Det är ett extremt svårt beslut. USA kan komma att paralyseras på ett sätt som påminner om Watergate. Jag kan inte stå för något sådant”, säger Douglas Schoen till Wall Street Journal.

Effekterna av James Comeys brev syns ännu inte helt i opinionsmätningarna.
Trots det krymper Donald Trumps avstånd till Hillary Clinton i flera nyckelstater. I några av dem, som Florida, har han redan gått förbi enligt flera mätningar, som i Real Clear Politics sammanställning.

Även om Donald Trump har medvind just nu är det tveksamt om vinden är tillräckligt stark för att blåsa honom ända fram till Vita huset.
Republikanen måste vända opinionsläget i så gott som alla nyckelstater för att vinna valet.

De nationella mätningar som publicerades på tisdagen visar dock att han har en rejäl chans.

I samtliga mätningar förutom LA Times, som ständigt visar på ett större stöd för Donald Trump jämfört med de övriga, skiljer det endast en procentenhet åt vardera hållet. Enligt LA Times mätning leder han med 4 procentenheter.

Trots Donald Trumps starka forcering är både marknaden och prognosmakarna rätt övertygade om att Hillary Clinton vinner till slut.

Prognosmakaren Five Thirty Eight tror på tisdagskvällen svensk tid att hon vinner valet med 71,8 procents säkerhet, medan New York Times Upshot ger henne segern med hela 88 procents säkerhet. Men om det blir Donald Trump som sätter sig i Ovala rummet i januari, skulle det inte vara första gången som prognoserna slagit fel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies