Annons

Mejlen visar Gieseckes inflytande över coronastrategin

Flera mejl mellan toppar på Folkhälsomyndigheten avslöjar vad som lade grunden till Sveriges coronastrategi. Johan Giesecke ska tidigt varit med i matchen, och mejlkonversationer visar att han förmodligen haft större inflytande än vad som tidigare varit känt, skriver Expressen.  

Foto:Ali Lorestani/TT

Tidigare statsepidemiologen Johan Giesecke har haft en framträdande roll under coronapandemin, något som kommit att både hyllas och kritiseras. Nu visar mejlkonversationer som Expressen tagit del av hans inflytande över Sveriges coronastrategi. I mejlen framkommer det bland annat att Giesecke bett Folkhälsomyndigheten göra en grafik med statistik över antalet dödsfall. 

Den 17 mars, dagen efter att Giesecke bett om grafen, mejlar statsepidemiolog Anders Tegnell honom och frågar om han har tid och lust att arbeta för myndigheten. Något Johan Giesecke tackar ja till, trots att han fortfarande jobbade för Tredje AP-fonden. Han avslutar dock kontraktet senare i ett mejl till AP-fonden.

Vidare mejlkonversationer avslöjar att Johan Giesecke bland annat, berättat för statsepidemiolog Anders Tegnell vad han skulle säga under nationaldagen i Södertälje.

”Jag tycker vi ska släppa gymnasie- och högskolestängningen efter påsk. Den spelar ingen epidemiologisk roll, och det vore en signal om ljusning”, skriver han i ett annat mejl till Anders Tegnell och Johan Carlson. 

När Di intervjuade Johan Giesecke i slutet av juni fick han frågan om han skulle gjort något annorlunda med tanke på att hans olika roller kritiserats.

”Jag tyckte det var ganska uppenbart att jag arbetade för Folkhälsomyndigheten, det skulle både jag och dom varit tydliga med från början”, sa Johan Giesecke då.

Under våren uppmärksammade Dagens Nyheter att Johan Giesecke har fakturerat Folkhälsomyndigheten för att medverka i tv-intervjuer, trots myndigheten inte vill att han ska ses som en företrädare för dem.

 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?