Annons

Mejerijätte lämnar Kina

Världens största mejeribolag, nyzeeländska Fonterra, drar sig tillbaka från Kina och säljer hela sin verksamhet i landet, rapporterar CNN. Enligt vd Miles Hurrell är det bland annat lönsamhetsproblem som ligger bakom försäljningen.

Svenska mjölkkossor.
Svenska mjölkkossor.Foto:Adam Ihse/TT, Adam Ihse, Adam Ihse

”Försäljningen av gårdarna är ett led i vår strategi att fokusera på våra egna nyzeeländska bönders mjölk”, säger Miles Hurrell.

Fonterra startade sin kinesiska verksamhet 2007. Kinesiska konsumenter har haft högre tilltro till utländska mjölkprodukter, speciellt efter den stora mjölkskandalen 2008 där det avslöjades att det giftiga ämnet melamin fanns i mjölkersättning producerat av flera kinesiska mejeriföretag. 

Fonterra får in 369 miljoner dollar, cirka 3,3 miljarder svenska kronor, på försäljningen.

Di:s nyhetsbrev Omvärld ger dig koll på internationella affärsnyheter som inte alltid dyker upp i det dagliga flödet. Vi serverar dig exklusiva nyheter, analyser och intervjuer från världens tyngsta affärsmedier. Urvalet av nyheterna görs av Di:s erfarna utrikesredaktion.

Du kan få Di Omvärld som ett nyhetsbrev. Då får du varje vardag ett mejl med nyheterna direkt i din mejlkorg. Registrera dig för nyhetsbrevet här.  


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?