Annons

Megatrenderna inom vården stärks i pandemins spår

Tre globala megatrender driver på investeringarna inom vårdsektorn. Den pågående pandemin kan ytterligare snabba på utvecklingen.

TRE TRENDER. Den medicinska kunskapen växer och kartläggningen av människans dna går framåt, nätläkarna blir fler och andelen äldre i befolkningen ökar över hela världen.
TRE TRENDER. Den medicinska kunskapen växer och kartläggningen av människans dna går framåt, nätläkarna blir fler och andelen äldre i befolkningen ökar över hela världen.

Vårdsektorn, som anses växa med ungefär dubbla BNP-tillväxten, har alla förutsättningar att fortsätta vara en tillväxtbransch. I Sverige motsvarar vårdsektorn 10 procent av BNP, en dubblering sedan 1970. 

I USA är motsvarande siffra idag 18 procent av BNP, en ökning från 6 procent för 50 år sedan. Den globala coronapandemin kommer att ytterligare bidra till ökade investeringar i hälsovård även på längre sikt, detta tillsammans med några starka megatrender som fortsätter driva sektorn framåt.

Demografin
Den absolut främsta drivkraften för en fortsatt ökad efterfrågan på vårdtjänster är den snabbt ökande andelen äldre bland världens befolkning, de som konsumerar majoriteten av vården idag. 80 procent av patienterna på sjukhusens akutmottagningar i dag är över 65. 

År 1900 förväntades en person bara leva drygt 30 år i genomsnitt. 2015 hade den globala medellivslängden mer än fördubblats till 72 år och den förväntas nå 83 år till år 2100. Vart femte år ökar nu medellivslängden i världen med ett år, enligt FN. 

I Sverige väntas åldersgruppen 80+ öka med hela 44 procent under tioårsperioden 2017 till 2027, enligt en färsk studie från Stockholms Handelskammare. Den totala befolkningsökningen beräknas till knappt 9 procent under samma tid.

Digitaliseringen
Digitaliseringen innebär möjligheter att såväl effektivisera som expandera vården. Nya tekniska lösningar som wearables och mobilappar växer snabbt inom såväl den preventiva vården som inom somatisk och psykiatrisk vård.

Videovård och telemedicin har samtidigt inneburit en snabb tillväxt för nätläkarbranschen.

Det som väntar runt hörnet är att artificiell intelligens och big data slår igenom på allvar inom vården.Startups verksamma inom AI-hälsovård är ett av riskkapitalisternas nya favoritobjekt just nu med drygt 360 bolag globalt som i fjol drog in tillsammans 4 miljarder dollar i riskkapital, enligt CB Insights. 

Medicinska utvecklingen
Den medicinska utvecklingen generellt går också raskt framåt. Världens samlade medicinska kunskap fördubblas nu var 73:e dag enligt investmentbanken Bank of America Merrill Lynch. De uppger att för bara tio år sedan skedde motsvarande fördubbling på 3,5 år. 

Kartläggningen av människans hela genom, den kompletta uppsättningen av DNA-sekvenser, och den påföljande kartläggningen av människans alla proteiner bäddar för helt nya typer av precisionsmedicin som kommer att kunna anpassas ner på individnivå.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från eSports FundAnnons

Ny fond hittar vinnande bolag inom e-sport

Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports Fund
Stefan Westin ansvarig förvaltare för eSports FundFoto:Sascha Beetz Magnusson

E-sport lockar varje år fler åskådare, och branschen vinner allt större ekonomisk mark. Den aktivt förvaltade fonden eSports Fund tar vara på dessa goda framtidsutsikter och samlar de vassaste bolagen i en vinnande portfölj.

E-sporten omsätter flera miljarder varje år och har hisnande publiksiffror som blir en guldgruva för annonsörer. Det här är helt klart en nisch på uppgång, vilket förvaltaren Stefan Westin tagit fasta på. Han har över 30 års erfarenhet av investeringar och har med stor framgång förvaltat e-sport sedan 2017, det senaste året med en avkastning på 50 procent. I oktober startades en helt ny fond, eSports Fund, som Stefan Westin nu är ansvarig förvaltare för.

– Fonden startades för att möta det stora intresse som finns för e-sport i dag. Nischen ligger verkligen helt rätt i tiden. E-sporten kan visa på fantastiska tillväxtsiffror – prognosen är att omsättningen inom branschen kommer öka med 15,5 procent årligen fram till 2023, säger Stefan Westin, ansvarig förvaltare för eSports Fund. 

Läs mer om fonden här.

Kortsiktig förflyttning på marknaden

Dessa siffror presenterades i en färsk undersökning från Newzoo. Den snabbt ökande omsättningen kan härledas till inkomstkällor i form av medierättigheter, sponsorskap, merchandise- och biljettförsäljning samt annonsering. Stefan Westin pekar på en stark trend där annonsörer övergår från traditionell sport till e-sport för att räckvidden är så pass mycket större.

– Tillväxten för e-sportåskådare bedöms öka med i genomsnitt 12 procent per år fram till 2022. Då beräknas antalet åskådare uppgå till 645 miljoner. Det är i dag bara VM-finalen i fotboll och Super Bowl som lockar fler åskådare än finalen i League of Legends, så här finns en enormt stor potential att öka försäljningen av TV-tid och annonser, säger Stefan Westin.

Noggrann process bakom urval av bolag

Inom segmentet e-sport ryms både rena e-sportbolag och spelutvecklare, men även underleverantörer till dessa bolag. Stefan Westin samlar 25–30 av branschens mest framstående bolag i fonden, och urvalet är en process där inget lämnas till slumpen. 

– Det största jobbet ligger faktiskt i att välja bort bolag. Bolagen i fonden ska inte bara vara framgångsrika och ha en uttalad tillväxtstrategi, utan också ha breda produktportföljer och inte vara för lika varandra. Det handlar om att skapa en bra mix, säger han.

När Stefan Westin blickar framåt ser han en stark och snabb uppgång för streaming inom e-sporten där dyra spelkonsoler blir mindre viktigt, Augmented Reality (AR) fortsätter att integreras och där 5G-utvecklingen blir särskilt intressant. Streaming gör e-sporten ännu mer lättåtkomlig – vilket lovar gott för branschens, och fondens, framtid.

Vill du investera i eSports Fund? Ta reda på mer här.

Fakta om eSports Fund

eSports Fund är en renodlad tematisk och global aktiefond som aktivt förvaltas av Stefan Westin. Stefan Westin kommer uteslutande investera i bolag som drar nytta av den starka trenden inom e-sportindustrin, såsom e-sportarrangörer, spelutvecklare och underleverantörer inom ovannämnda sektorer. Ansvarigt fondbolag är AIFM capitals. 

 

Mer från eSports Fund

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med eSports Fund och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?