1515
Annons

Megatrenderna inom vården stärks i pandemins spår

Tre globala megatrender driver på investeringarna inom vårdsektorn. Den pågående pandemin kan ytterligare snabba på utvecklingen.

TRE TRENDER. Den medicinska kunskapen växer och kartläggningen av människans dna går framåt, nätläkarna blir fler och andelen äldre i befolkningen ökar över hela världen.
TRE TRENDER. Den medicinska kunskapen växer och kartläggningen av människans dna går framåt, nätläkarna blir fler och andelen äldre i befolkningen ökar över hela världen.

Vårdsektorn, som anses växa med ungefär dubbla BNP-tillväxten, har alla förutsättningar att fortsätta vara en tillväxtbransch. I Sverige motsvarar vårdsektorn 10 procent av BNP, en dubblering sedan 1970. 

I USA är motsvarande siffra idag 18 procent av BNP, en ökning från 6 procent för 50 år sedan. Den globala coronapandemin kommer att ytterligare bidra till ökade investeringar i hälsovård även på längre sikt, detta tillsammans med några starka megatrender som fortsätter driva sektorn framåt.

Demografin
Den absolut främsta drivkraften för en fortsatt ökad efterfrågan på vårdtjänster är den snabbt ökande andelen äldre bland världens befolkning, de som konsumerar majoriteten av vården idag. 80 procent av patienterna på sjukhusens akutmottagningar i dag är över 65. 

År 1900 förväntades en person bara leva drygt 30 år i genomsnitt. 2015 hade den globala medellivslängden mer än fördubblats till 72 år och den förväntas nå 83 år till år 2100. Vart femte år ökar nu medellivslängden i världen med ett år, enligt FN. 

I Sverige väntas åldersgruppen 80+ öka med hela 44 procent under tioårsperioden 2017 till 2027, enligt en färsk studie från Stockholms Handelskammare. Den totala befolkningsökningen beräknas till knappt 9 procent under samma tid.

Digitaliseringen
Digitaliseringen innebär möjligheter att såväl effektivisera som expandera vården. Nya tekniska lösningar som wearables och mobilappar växer snabbt inom såväl den preventiva vården som inom somatisk och psykiatrisk vård.

Videovård och telemedicin har samtidigt inneburit en snabb tillväxt för nätläkarbranschen.

Det som väntar runt hörnet är att artificiell intelligens och big data slår igenom på allvar inom vården.Startups verksamma inom AI-hälsovård är ett av riskkapitalisternas nya favoritobjekt just nu med drygt 360 bolag globalt som i fjol drog in tillsammans 4 miljarder dollar i riskkapital, enligt CB Insights. 

Medicinska utvecklingen
Den medicinska utvecklingen generellt går också raskt framåt. Världens samlade medicinska kunskap fördubblas nu var 73:e dag enligt investmentbanken Bank of America Merrill Lynch. De uppger att för bara tio år sedan skedde motsvarande fördubbling på 3,5 år. 

Kartläggningen av människans hela genom, den kompletta uppsättningen av DNA-sekvenser, och den påföljande kartläggningen av människans alla proteiner bäddar för helt nya typer av precisionsmedicin som kommer att kunna anpassas ner på individnivå.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera